Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече ли са две пенсии от една

Снимка: Ани Петрова

На финалната права са промените в Кодекса за социално осигуряване, които да дадат отговор на въпроса, който вълнува бъдещите пенсионери -  две пенсии дали са повече, или по-малко от една? В момента са на етап „оценка на въздействието“. До горещата тема и необходимостта от нови законови поправки се стигна, тъй като, според сега действащите правила, ако хората изберат да си запазят парите в частен пенсионен фонд, Националният осигурителен институт им намалява с 20% държавната пенсия. Според експертите коефициентът на редукция може да се свие наполовина. Социалният министър Деница Сачева обяви преди дни, че държавата обмисля промени във връзка с втората пенсия, за да не се ощетяват пенсионерите. 

Според сега действащия Кодекс за социално осигуряване държавната пенсия от така наречения първи солидарен стълб на пенсионната система се намалява средно с 20 процента за родените след 31-ви декември 1959-а година българи заради това, че те задължително се осигуряват в универсален пенсионен фонд, откъдето ще получават втора пенсия. Редукцията се получава по следния начин в резултат на съотношение в разпределението на вноската за пенсия в държавния и в частен фонд. Така обаче цели групи бъдещи пенсионери се ощетяват несправедливо, категорични са експертите и от бизнеса, и от синдикатите, и от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Първите масови плащания на пенсии от така наречения втори стълб на пенсионната система от частните фондове предстоят за 17 000 жени през 2021-ва година, обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев:

"Родените януари 1960 г. би следвало да могат да се пенсионират през септември 2021-ва година. В момента, според прилагането на действащата нормативна уредба, има една несправедлива редукция за тези, а и за следващите кохорти пенсионери, за всички родени след 1959-а година. Намалението на първата пенсия, която ще се получава от НОИ, е около 20%. Нашите изчисления показват, че би било справедливо да бъде намалена много по-малко - с около 7%".

А защо, според него, ако не се направи нужната промяна, биха били несправедливо по-малки:

"Поради сега действащите правила, на хората им се намалява първата пенсия за целия период на техния трудов стаж, под предлог, че те са внасяли, през определен период от трудовия си стаж, осигурителната си вноска не само в НОИ - в първия стълб, а и в пенсионните фондове". 

По думите на Велев това е едната несправедливост, която се забелязва най-лесно:

"Има още несправедливости, защото при болнични и майчинство не внасят в първия стълб и родените преди 60-а година, и родените след 59-а година, но на едните им се брои за принос, а на другите - не. ... Най-важно е , че първата пенсия се покрива не само от осигуровки, но и от субсидия от бюджета."около една трета от пенсиите от първия стълб от НОИ, които в момента са единствени, се плащат със субсидия от бюджета, за което имат принос и хората, които са съвестни данъкоплатци и са родени след 1959-а година, но това не се отчита при редукцията на първата им пенсия".

Велев беше категоричен, че като се отчетат всички тези фактори, е справедливо коефициентът на редукция да е три пъти по-малък от сегашния. Според него е недалновидно да се разклаща доверието в частните фондове . Аргументът е, че има 2,8 млн. осигурени, близо 2,2 млн. пенсионери и 500 000 заети в бюджетната сфера.

Другият спорен въпрос е дали да се коригира срокът, в който хората могат да решат искат ли да получават втора пенсия, или да си прехвърлят всички суми само в НОИ. Сега срокът е 5 години преди пенсиониране, КНСБ предлага срокът да е три години, а има и идеи това да става до последно - непосредствено преди пенсионирането.

Според самите пенсионни компании са наложителни промени, за да не се ощетяват несправедливо хората. Членът на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Даниела Петкова в коментар докъде е стигнала работата по промените в закона:

"Във връзка с дискусията за оценка на въздействието, опряхме до проблема, по който министър Деница Сачева доста по-активно говори, това е проблемът с несправедливото намаляване на първата пенсия на хората, които имат втори стълб, което е несправедливо, но и не е съгласно изискванията на закона".

Тя посочи пример за този проблем:

"Не е редно за месеците, в които жените са били в отпуск по майчинство, да се намалява техният осигурителен доход и така да се намалява тяхната държавна пенсия".

Същото това се отнася за хора в дълъг болничен, за безработните и за всички, за които по някаква причина техните работодатели не са превели вноските във втория стълб:

"Има и нещо, което е още по-несправедливо за хората. Неправилно намаленият индивидуален коефициент се прилага за целия трудов стаж на хората".

Що се отнася до срока, в който хората могат да правят избор за осигуровките си, Петкова посочи:

"Трябва правото за прехвърляне да не се ограничава до момента на пенсионирането".

КНСБ също стои зад идеята да се прецизира начинът на намаление на коефициента, така че периодите, през които не постъпват вноски във втория стълб по обективни причини - болест, бременност и раждане, безработица с обезщетение и т.н., да не участват при изчисляване на намалението. Ред е на политическите решения.

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна