Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев за бланката на Божков: Оригинален документ, прибран в касата като артефакт

Снимка: Прокуратура на РБ

Откритият документ за криминална регистрация в една от касите на Васил Божков доказва, че той се е сдобил с него, за да заличи свои  престъпни деяния. Това каза в Благоевград главният прокурор Иван Гешев, който заедно с главния секретар на МВР Ивайло Иванов  наблюдава хода на специализираната акция по противодействие на битовата престъпност.

"Проверка в архивите на СДВР показва, че един от документите за криминална регистрация на Божков липсва", каза главен комисар Иванов:

"Разпоредил съм спешна проверка до края на днешния ден. Би трябвало да има две такива регистрационни бланки. Едната със сигурност е потвърдена, че се намира в СДВР, а другата не е открита, вероятно е същата".

Главният прокурор Иван Гешев коментира как и защо документът се е оказал в ръцете на бизнесмена, срещу когото има 11 обвинения за различни престъпления:

"Това е оригинален документ за криминална регистрация отпреди 1989 година. Това показва, че едно лице е регистрирано преди 1989-а, осъдено е два пъти и след това си е прибрало оригинален документ в касата като спомен и артефакт".

Артефактите, които се изземват от сгради, собственост на задържания в ОАЕ Васил Божков, най-вероятно са придобити криминално и от иманяри, заяви Гешев:

"Нещата, които са изкупени, най-вероятно, може би, незаконно от иманяри и се складират в насипно състояние по офисите - културно-историческите ценности, които са придобити от българската земя. Ясно е, че ако бяха най-вероятно регистрирани, най-вероятно законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна