Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронната медицинска рецепта ще бъде въведена до края на годината

Даниела Дариткова и д-р Бойко Пенков
Снимка: БТА

До края на годината трябва да бъде приета новата национална здравна стратегия до 2030 година, обяви председателят на комисията по здравеопазване в парламента Даниела Дариткова на форум за бъдещето на здравната ни система.

Очаква се до края на годината да бъде въведена и електронната рецепта.

Настоящата здравна стратегия, която изтича в края на годината, е постигнала някои от основните си цели като намаляване на детската смъртност до 5,8 на 1000 и увеличаване с близо 3 години на продължителността на живота на българите, каза Дариткова:

Има какво да се желае по отношение на разходите за здравеопазване, на съотношението между профилактиката и лечебното развитие на медицината. Това трябва да бъде в контекста на идеята, че инвестициите в здравеопазване са инвестиции в бъдещето на нацията“.

Има нова философия в здравеопазването, която залага не на лечението на болестите, а на живот без болести, посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков:

„Повече ресурси да бъдат обединени и да бъдат инвестирани в превенция, след това в здравно образование, след това в профилактика, после в скрининг“.

Според експертите за постигането на устойчиво развитие на здравната система трябва да се води диалог между всички заинтересовани страни, а решенията да се вземат с максималния възможен консенсус.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!