Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любов Панайотова: За еврозоната трябва да се обяснява не само експертно

Снимка: БГНЕС

"Няма кампания по разясняване какво предстои и това е комуникационен проблем". Това коментира пред БНР Любов Панайотова от Европейския институт във връзка със създалата се истерия около предстоящото влизане на страната ни в т. нар. "чакалня " на еврозоната (ERM II). Според нея трябва да има една широка палитра от говорители, които да коментират темата не само експертно и на професионално ниво.

"Валутният курс на България е стабилен и хората имат повече доверие на валутния борд, който е установен у нас от 1997-а година, отколкото, че могат да влязат в една стабилна еврозона, каквато е еврозоната на ЕС. Това е доста парадоксално. Трябват много кампании и разяснения", каза Панайотова.

Тя изрази учудване, че никой български експерт не се е осмелил да застане срещу Стив Ханке и да коментира къде са неговите аргументи и защо той дава такива оценки на еврозоната и съвети на България да не влиза там. 

"Той не е изобщо специалист по еврозоната и не я е задълбочено изучавал. Ханке не е компетентен да се изказва по темата за еврозоната", категорична беше Любов Панайотова и обясни, че би било добре в България да се чуят аргументите на експерти от Литва, Латвия и Естония, които да представят опита на техните страни при влизането им в еврозоната.

Цялото интервю на Людмила Железова с Любов Панайотова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна