Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайнодесният Щрахе се завръща на политическата сцена в Австрия

Хайнц-Кристиан Щрахе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийски електронни медии съобщават днес, че идната сряда Хайнц-Кристиан Щрахе, бивш вицеканцлер и бивш лидер на Австрийската партия на свободата (АПС), напуснал политиката партийните постове и изключен от АПС след станалата печално известна "Афера Ибиса", ще обяви официално връщането си в политиката и ще се кандидатира на изборите във Виена като водач на листа на новосформираната партия Сдружение за Австрия (СЗА), отцепила се от АПС, предаде БТА.

Тази новина е била официално потвърдена от СЗА при запитване от страна на вестник "Курир" и на австрийската телевизия. Политически наблюдатели коментират, че вероятно в началото на март партията да се преименува на Листа Хайнц-Кристиан или нещо подобно.

В интервю ръководителят на СЗА Карл Барон заяви, че очаква новата партия за получи над 10 процента от гласовете на изборите във Виена.

Самият Хайнц-Кристиан Щрахе също е оптимист. В интервю за вестник "Йостерайх" днес той обяви като цел постигането на по-добър изборен резултат от АПС. Щрахе каза, че през последните 14 години е бил факторът за успеха на АПС във Виена, и изрази увереност, че ще допринесе за успеха и на СЗА. Като своя най-голяма грешка той посочи оставката си като шеф на АПС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна