Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт в почит към пианиста Михаил Славов в Първо студио на БНР

Елица Джамбазова-Рива

Пианистката Елица Джамбазова-Рива пристигна в София от Швейцария, където живее от години, за да организира концерт в Първо студио на БНР на 24 февруари от 19 часа, с който ще бъде почетена паметта на пианиста и педагог Михаил Славов, починал през 2019 г. В събитието ще участват още пианистът Румен Крумов и д-р Илия Граматиков - ученик на Славов, който ще прочете негови стихове.

Милчо - така всички наричаха Михаил Славов, който беше всепризнат феномен в българското клавирно изкуство. Елица си спомня:
"През 90-те години, когато вече сме били тийнейджъри и повече се интересувахме от концерти и музика, презаписвахме си касетки и още нямаше компактдискове, а всичко преписано на ръка, той направи интеграл със сонатите на Бетовен. И това беше нещо изключително да се чуе на живо - това огромно количество музика, изсвирено наизуст, все едно някой просто е седнал в хола си и свири. Изумително! Преди това, доколкото знам, той е правил интеграли на Брамс, на Шуман, и така продължава историята всъщност, а сега беше стигнал до Дебюси. Разбрах от него, че следващият план е да запише четирите балади на Шопен, защото тази година има годишнина." 

Пианистката признава, че новината за смъртта на Михаил Славов я е натъжила много: "Може би се чувствам виновна, че може би е било възможно да направя повече за него. Не знам и аз какво, защото много рядко се прибирах в България. И тогава се замислих за това колко много музика изсвири той, а колко малко от тази музика е успял да запише. И всъщност всички ние като изпълнители, ако не запишем някаква музика, ние няма да оставим нищо след себе си - тази мисъл много ме натъжи. Затова идеята на този благотворителен концерт е да съберем средства и да издадем диск с музика, записана от Милчо Славов. Това е един подарък, който аз искам да му направя посмъртно."

Елица Джамбазова-Рива ще изнесе и самостоятелен рецитал, докато е в София - на 26 февруари от 19 часа в музея "Земята и хората" тя ще изпълни музика от Бах, Хайдн, Владигеров и Трене-Вайсенберг.

Повече за концертите чуйте в интервюто с Елица Джамбазова-Рива за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени