Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на потребителските нагласи в ЕС и еврозоната през февруари

Снимка: архив

Потребителските нагласи в еврозоната и в целия Европейския съюз се подобряват рязко през февруари, показват предварителни резултати от редовно проучване на Европейската комисия.

Индексът на потребителското доверие в еврозоната нараства през февруари до -6,6 пункта от -8,1 пункта през януари, докато очакванията на финансовите за понижение до -8,2 пункта.

Подобрение с 1,2 пункта до -5,9 пункта през февруари бележи и аналогичният индекс на потребителските нагласи в рамките на целия Европейския съюз спрямо -7,1 пункта през януари. Данните за ЕС вече се отнасят за 27-те страни членки, тъй като Великобритания напусна съюза на 31-ви януари.

И двата индекса, определяни от ЕК, се задържат стабилно над техните осредни дългосрочни нива съответно от -10,6 пункта за еврозоната и от -10,2 пункта за ЕС.

Окончателните резултати от проучването на Европейската комисия ще бъдат оповестени на 27-и февруари, когато ще бъдат представени и данните за икономическите и бизнес нагласи на стария континент през втория месец на годината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна