Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рупи Каур и инстапоезията

Снимка: Рупи Каур

Втората книга на световноизвестната поетеса Рупи Каур "Слънцето и нейните цветя" вече е факт на българския пазар. Авторката е известна от профила си в Инстаграм, където близо 4 милиона последователи се вълнуват от поетичните ѝ творби. 

27-годишната авторка е сред най-продаваните поети в престижните световни класации. Тя се приема за основател на т. нар. жанр "инстапоезия", обясни преводачката на стихосбирката - Рия Найденова:

"Най-определящо в инстапоезията е абсолютната откровеност и директност. Няма бариери между автора и читателите. Тъй като авторите използват социална мрежа, за да достигат до своите читатели, непрекъснато кореспондират с тях и няма бариери". По думите ѝ инстапоезията е световно явление, което привлича предимно хора до 30 години. 

Темите, вълнуващи Рупи Каур, могат да се разделят на две групи:

"Едната е по-скоро социална, в която тя говори за ролята на жените в обществото - за женското начало и женската сила. Изхождайки от собственото си културно наследство, тъй като тя е от индийски произход, тя преплита темите за миграцията, преселението, преплита поезия от различни индийски автори и елементи от индийската култура. Както традиционната индийска култура, така и културата, която може да се наблюдава в индийските общества в нейната родина Канада. Другата част е ориентирана по-скоро към емоцията, личното преживяване".

Стихосбирката "Слънцето и нейните цветя" е вдъхновена от слънчогледите.

Репортаж на Иван Русланов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна