Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Леонора“ – първата версия на единствената опера на Бетовен

БНР Новини
3
Снимка: Michael Pöhn/Wiener Staatsoper

В съботната вечер по програма „Христо Ботев“ предлагаме запис от Бетовеновата колекция на Еврорадио. На 1 февруари тази година на сцената на Виенската държавна опера беше представена рядко изпълняваната първа версия на операта „Фиделио“ от 1805 година.

През 1803 либретистът и импресарио Емануел Шиканедер кани Бетовен да напише опера за Театър ан ден Вийн. Шиканедер предоставя свое либрето със заглавие „Весталски огън“, но то изобщо не допада на композитора. Той прекарва около месец в опит да работи, но вдъхновението така и не идва. Точно в този период се запознава с драмата „Леонора, или съпружеската любов“ на Жан Буйи. Този сюжет истински го вълнува и у него се заражда все по-голямо желание да използва него за своята опера. 


Шиканедер е уволнен от поста си на директор на театъра след по-малко от година. Въпреки това договорът с Бетовен е валиден и от него се очаква да напише произведение. Този път обаче композиторът избира „Леонора“. 

Операта е завършена много бързо и е поставена за първи път през 1805 г. Въпреки че Бетовен използва заглавието „Леонора, или Триумфът на брачната любов“, спектаклите минават под името „Фиделио“ по настояване на ръководството на Театър ан дер Вийн, за да се избегне объркване с операта от 1798 г. – „Леонора, или съпружеската любов“ на Пиер Гаво и операта от 1804 „Леонора“ на Фердинандо Паер. 

Година по-късно обаче Бетовен издава либретото със заглавието „Леонора“ и така до днес то се използва за първите две версии от 1805-а и 1806-а, а „Фиделио“ – само за финалната версия от 1814 г.

В спектакъла от Виенската държавна опера участват:

Дженифър Дейвис, сопран и Катрин Рьовер, актриса – Леонора

Бенямин Брунс, тенор – Флорестан

Фалк Щрукман, бас – Роко

Томас Йоханес Майер, баритон – Пизаро

Йорг Шнайдер, тенор – Жакино

Замуел Хаселхорн, баритон – Дон Фернандо

Чен Райс, сопран – Марцелина.

Солистите, хора и оркестъра на Виенската държавна опера дирижира Томаш Нетопил.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия