Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мария Христоскова:

Болницата в Костенец планира пълно обновяване на апаратурата за физиотерапия

Продължава и реновирането на базата на лечебното заведение

Общинската администрация в Костенец


Ръководството на Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Костенец продължава усилията за реновиране на базата на лечебното заведение. В края на 2019 година е направен вътрешен ремонт на крилото за стационарно лечение на стойност 7 хиляди лева. През тази година приоритет ще бъде обновяването на апаратурата в лечебното заведение, съобщи пред радио София директорът д-р Мария Христоскова:

"2019 година беше трудна за болницата в Костенец, но приключихме с добри резултати. Преминалите болни са между 500 и 600 души - предимно населението на град Костенец. Костенец е малък провинциален град, населението е предимно от възрастни хора и е важно да има болница в града - тя е една сигурност и стабилност за тези хора. Направихме ремонт на стационарния блок през ноември месец, а за новата година приоритет е възобновяването на апаратурата".

През предходната - 2018 година, напълно реновирани са сградата на поликлиниката и административните помещения. През 2020 година ръководството на болницата планира саниране и на крилото за стационарно лечение. Основен приоритет обаче ще бъде обновяването на апаратурата за физиотерапия, тъй като основната дейност на лечебното заведение е свързана с рехабилитационна и физикална медицина:

"Апаратурата, с която работим сега, отговаря на всички изисвания по наредба, но някои от апаратите вече са амортизирани и изискват подмяна"

Д-р Христоскова съобщи, че е подала докладна до Общинския съвет в града с искане за капиталова субсидия от 20 хиляди лева за тази цел. Апаратите, от които се нуждае лечебното заведение, са предимно терапевтични. Основните клинични пътеки, по които болницата приема пациенти, обхващат лечение на травми на опорно-двигателния апарат, както и денегеративни заболявания, постинсултни заболявания.

Още за приоритетите и възможностите за лечение в болницата - чуйте в разговора с д-р Мария Христоскова!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна