Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязък спад на Уолстрийт след опасения за растящия брой на заразените с Covid-19 извън Китай

Пазарите на акции на Уолстрийт се намират под натиск от продажби, тъй като инвеститорите започват да се притесняват от растящия брой на заразените от коронавирус извън Китай, което рискува да доведе до глобална епидемия.

Китайските власти обявиха, че броят на заразените от смъртоносния вирус в страната е спаднал рязко през последните 24 часа, но тези данни се поставят под въпрос с оглед на нова промяна в методологията при определяне на действително заразените.

Междувременно обаче китайското англоезично онлайн издание Global Times съобщи, че централна болница в Пекин е отчела към четвъртък 36 нови случая на коронавирус, което е рязко увеличение спрямо едва девет случая две седмици по-рано, което кара мнозина да се опасяват от потенциална експлозия на броя на заразените в столицата на Китай (ново евентуално вирусно огнище след това в провинция Хубей).

В същото време беше отчетен доста силен скок на заразените в Южна Корея и по-специално в четвъртия по-големина град в страната, докато Япония съобщи за нов два смъртни случая в следствие на коронавируса, известен като Covid-19. Последни изследвания пък предполагат, че новият коронавирус се разпространява доста по-бързо от предишните очаквания.

Всички това може да доведе до по-сериозни щети върху глобалната икономика.

Това даде повод на инвеститорите, които сякаш игнорираха в последните дни негативния ефект от коронавируса, да започнат да прибират печалби от дългите си позиции в акции. В резултат на това около два час след началото на днешната търговия индексът на сините чипове DJIA се понижава с над 300 пункта (спад с 1,1%), докато широкият индекс S&P500 се понижава с 1%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с цели 1,45%.

По този начин индексите S&P500 и Nasdaq отстъпват от техните рекордните върхове, достигнати по време на търговията в сряда.

Силен ръст от над 25% бележат акциите на E-Trade, след новината, че Morgan Stanley ще закупи електронната платформа за търговия за 13 млрд. долара. В същото време акциите на американската банка поевтиняват с близо 4%.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна