Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин, Меркел и Макрон разговаряха за ситуацията в Идлиб

Провинция Идлиб, Западна Сирия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел са обсъдили в телефонен разговор обстановката в сирийската провинция Идлиб. Тримата лидери са подчертали, че трябва да бъдат предотвратени негативните хуманитарни последици за мирното население.

От пресслужбата на Кремъл съобщиха, че по време на разговора е било отделено особено внимание на „уреждането на сирийската криза в контекста на рязкото изостряне на обстановката в Идлиб в резултат на агресивните действия на екстремистките формирования против сирийските правителствени войски и мирните жители“. Владимир Путин е подчертал, че трябва да бъдат предприети ефективни мерки срещу терористичната заплаха при съблюдаването на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Ангел Меркел и Еманюел Макрон са изразили готовност да съдействат за снижаването на напрежението в северозападната част на страната.

Вчера въоръжената опозиция започна настъпление срещу сирийската армия. От руския Център за помирение на враждуващите страни съобщиха, че в атаката се е включила и турската артилерия. Ранени бяха четирима руски войници. В отговор руснаците нанесоха въздушни удари по позициите на бунтовниците и предупредиха турците да прекратят артилерийския обстрел. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна