Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението "Сопотски еснафъ" - колективна памет за традицията и занаятите

Снимка: "Сопотски еснафъ"

Сопотски майстори и ценители на художествените занаяти работят в сдружение "Сопотски еснафъ". Сдружението е вече на 15 години и е надскочило първоначалния си регионален замисъл.

"Сопотски еснафъ" като сдружение се оказа като жив организъм във времето. Докато в началото идеята беше стари възрожденски къщи да приютят занаятите на майсторите от околността, които да са достъпни и за туристи, за всички, които имат интерес към занаятите и нашата колективна памет, но с течение на времето идеята еволюира. Сега "Сопотски еснафъ" е нещо повече, по-скоро е едно средище, достъпно за всички занаятчии от цялата страна“, разказа пред „Хоризонт“ Евгени Димов от сдружението.

Действащи занаяти, курсове и шумни пленери – с това се отличава дейността на "Сопотски еснафъ". Освен сопотски и карловски майстори, в сдружението членуват майстори от София, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив. Имат си дори руски майстор.

„2005-та, когато се кръстихме "Сопотски еснафъ", хората се стъписваха. Казваха: но защо „еснаф“, това е натоварено с отрицателно значение. Дори това да сме направили – да сме се преборили с незаслужено отрицателното значение на думата „еснаф“, вече си е струвало всичко“, смята Евгени Димов.

Той практикува украса на оръжие – фина дърворезба, инкрустации и металогравюра. „Това прилагам върху различни видове огнестрелно, хладно оръжие, даже в момента украсявам лък“, обясни Димов.

Евгени Димов живее и работи в Сопот. Харесва града си и това, което той му дава. „Едно спокойствие, една атмосфера, която си е може би от възрожденско време. Балканът дори, гледката, всички неща около мен...“

Как формулира целта пред сдружението? „Българските занаяти да ги има и да са живи“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени