Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинични тестове на ваксина срещу коронавируса ще има най-рано в края на април

38-годишен италианец, заразен с вируса, е настанен в болница, състоянието му е сериозно

| обновено на 21.02.20 в 14:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайските учени ще могат да подготвят ваксина срещу коронавируса за клинични тестове не по-рано от края на април, съобщи зам.-министърът на науката и техниката Сюй Нанпин.

"Що се отнася до създаването на ваксина, според комплексните изследвания и предварителните разчети, ваксината ще бъде изпратена за клинични тестове не по-рано от последната десетдневка на април", посочи Сюй, цитиран от ТАСС.

Междувременно беше съобщено, че за пореден ден има спад в броя на новозаразените с вируса Covid-19 в континентален Китай, предадоха информационните агенции.

През днешния ден в Китай са регистрирани нови 889 случая, но промените в начина на регистрирането им хвърлят съмнения дали се знае истинската траектория на епидемията, посочва Асошиейтед прес.

Починалите през последните 24 часа са 118, с които общият им брой вече е 2236.

Китай съобщи, че в затворите са установени близо 500 случая на заразяване, а в провинция Хубей, "епицентърът" на епидемията, досега са инфектирани над 62 хиляди души, починалите в провинцията са 2144.

Докато епидемията от коронавирус в Китай сякаш отслабва (според здравните китайски власти), расте броят на заразените в останалия свят.

Най-сериозно изглежда положението в Южна Корея, където беше съобщено за нови 48 случая на заразени с Covid-19 след 52-ма ден по-рано, с което общият им брой в страната надвиши 200 (общо 204 случая). Вчера страната регистрира и първия смъртен случай, причинен от новия коронавирус.

Трима италианци са дали положителна проба за новия коронавирус в областта Ломбардия.

38-годишен италианец е дал положителна проба за новия коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на властите в северната област Ломбардия.

Мъжът е от Кодоньо – селище от провинцията на град Лоди. Той настанен в интензивното отделение на местната болница, тъй като дишането му е затруднено и състоянието му е много сериозно. 

Заболелият не е бил в Китай, но в края на януари е вечерял със свой приятел, посетил тази страна. Трудно е да се каже, че това е бил моментът на заразата, тъй като дните от тогава до сега са по-дълги от обичайния инкубационен период на вируса

Под карантина са поставени около 70 души, които са негови близки или са част от медицинския персонал, имал достъп до него преди да бъде установена причината за влошаването на здравословното му състояние.

Междувременно началникът на службата по труда  на област Ломбардия Джулио Галера съобщи, че съпругата и близък приятел на болния също са заразени с коронавируса Covid-19.

Потвърдените днес случаи на инфектирани с Covid-19 идват след съобщените по-рано три случая на заразени в Италия -  двама китайски туристи и един италианец.

Двама австралийци, евакуирани от круизен кораб в Япония, са дали положителни резултати за коронавируса след завръщане в родината, съобщи австралийското здравно ведомство, цитирано от Ройтерс.

Австралия евакуира вчера 170 свои граждани от круизния кораб "Дайъмънд принсес", който е поставен под карантина край японския град Йокохама. От началото на карантината на 3 февруари австралийците не са напускали каютите си на кораба.

Представител на здравните власти каза, че двамата заразени имат симптоми, близки до тези за простуда, и ще бъдат настанени в болници в родните им щати.

До момента в Австралия има  регистрирани 17 случаи на заразени с новия коронавирус.

Междувременно японският министър на здравеопазването Кацунобу Като заяви в петък, че последните пътници, тествани отрицателно за коронавирус, вече са напуснали британския круизен кораб "Дайъмънд принсес".

На големият круизен кораб бяха регистрирани най-много случаи на заразени от вируса Covid-19 извън Китай, общо 634, като двама от пътниците вече починаха.

Междувременно в Украйна посрещнаха с протест евакуираните от Китай 72-ма души, които бяха настанени в местен санаториум.

Десет полицаи са пострадали в украинското селище Нови Санжари при сблъсъци с демонстранти. Една жена е ранена,  24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред.

Украинският министър на здравеопазването Зоряна Скалецка съобщи, че в знак на солидарност се присъединява към поставените под карантина 45 украинци и 27 чужденци, главно от Латинска Америка, евакуирани от китайския град Ухан.

Иран потвърди нови 13 случая на заразени с коронавирус

Иран потвърди още 13 случая на коронавирус и два нови смъртни случаи във връзка с вирусната зараза, заяви говорителят на здравното министерство на страната.

Новите заразени включват седем души, диагностицирани в град Кум, четирима в Техеран и двама в Гилан, допълни той.

Така общият брой на случаите в Иран достигна 18, като четирима от тях вече починаха.

Потвърден е и първи случай на коронавирус в Ливан

В петък беше потвърден и първият случай на коронавирус в Ливан, след като беше установено, че жена, пристигнала от Иран, е била тествана положително, заяви източник на Ройтерс от болница в Бейрут, където жената е поставена под карантина.

За сега няма допълнителни подробности по случая, като се очаква министърът на здравеопазването в Ливан да даде по-късно днес пресконференция, на която коментари случаят със заразената с коронавирус жена.




Японски телевизионен екип снима круизния кораб

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна