Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швеция учредява две награди по $1 млн. за устойчиви решения за световната прехрана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведска фондация учреди две награди от по един милион долара за намиране на решения за изхранването на милиарди хора, тъй като климатичните промени застрашават предлагането на храни, а нарастването на населението изисква устойчиви продоволствени системи, информира БТА.

Имаме нужда от революция в продоволствената система, в противен случай съществува риск да дестабилизираме планетата си, обявиха учредителите, цитирани от АФП.

„С новата награда за изхранване на планетата искаме да подпомогнем за постигането на тази цел“, посочва Йохан Рокщрьом, директор на института за климатични проучвания в Потсдам, Германия. Той ще съпредседателства журито, което ще определи носителите на наградата.

Двете награди ще бъдат връчвани всяка година.

Едната ще бъде за съществуващо решение за устойчиви храни, а другата  - за иновативни инициативи, които могат да преобразят световния сектор на храните, посочи фондацията-учредител на наградата "Курт Бергфорс".

Първата награда ще бъде връчена по-късно през тази година.

Очаква се световното население, което сега е 7,8 милиарда души, да нарасне до близо 10 милиарда през 2050 година.

Изхранването на толкова многобройно население е предизвикателство, на което според експерти може да се отговори като се променят хранителните навици, повиши се производството и се намали изхвърлянето на храни.

Изкореняването на глада до 2030 година е една от целите на устойчиво развитие на ООН.

Над 820 милиона души все още нямат достатъчно храна, а много консумират нискокачествени храни или приемат прекалено много храна, сочи доклад, публикуван миналата година от комисията "ИЙТ-Лансет".

Освен това днешната продоволствена система допринася за около една четвърт от парниковите емисии в света.

Светът използва около половината налична земя на планетата и около 70 процента от прясната вода за производство на храна, отбелязва АФП.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна