Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При саамите по скайп

Северните коренни народи се препитават с еленовъдство, имат парламенти и над 10 езика

Традиционните култури са под натиск заради климатичните промени и индустрията

7
Представители на саамския парламент по време на официална среща в Рованиеми, Финландия, 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През скайп, а не с впряг на северни елени радио пътуване до Лапландия ни отвежда при саамите - коренни народи на Европа, преживели много трудности и днес много различни помежду си.

Следите от традиционната култура на саамите са живи и до момента в Русия, Норвегия, Финландия и Швеция.

Саамите са били разделени от държавни граници през по-голямата част на XX век, а и преди това. Те са обитавали обширни територии и вторичното им разделяне прави и историята на всяка от групите много различна. Като особено отчетлива се очертава разликата между саамите, които остават да живеят в бившия Съветски съюз и саамите в скандинавските страни.

Премиерът на Норвегия Ерна Солберг се среща с деца в традиционни саамски носии в Националния ден на саамите 6 февруари, 2019г.

Културата на саамите, където и да се намират, включва отглеждането на елени, които намират и специално място в музиката им. 

Снимка: Владислава Владимирова

Еленът е свещеното животно и най-важно – като източник на храна, източник на облекло. Това е източникът на живота. Не всички саами са еленовъди, но в днешно време северният елен е символ на саамите“, разказва пред "Хоризонт" Владислава Владимирова от Университета в шведския град Упсала. Тя специализира в изучаването на коренните народи.

Митологиите на различните групи саами са близки и те имат много културни сходства. Саамите пазят вярването, че човекът произлиза от елен.

Свещените места на саамите са свързани със страшилище, към което човек трябва да има специално отношение. Човекоподобни същества, които живеят под земята, са друг персонаж в митологията на саамите. 

Знамето на саамите е издигнато пред Кметството в норвежката столица Осло в Деня на саамите 6 февруари.

Владислава Владимирова разказва още, че саамите имат цветни носии, в които преобладават червените и сините нюанси. Някои от тях все още живеят в юрти, а еленовъдството остава основният им поминък. Занимават се и с риболов. Като коренни народи в Швеция, Финландия и Норвегия имат специални права и свои мини парламенти.

Климатичните проблеми и индустрията създават огромни проблеми на саамите, които правят избора да живеят като дедите си. Глобалното затопляне променя обитаваните от елените обширни територии. Общностите на саамите си имат квоти за броя отглеждани елени.

Михаел Рийслер - Личен архив

Лингвистът Михаил Рийслер говори няколко от разновидностите на саамските езици. Говори чудесно и български, макар да се притеснява, че бърка някои неща с руския.

Саамските езици, които са активни и се говорят, са поне 10, пояснява Рийслер в предаването "Изотопия". „Те са като славянските езици. Говорещите по-близките от тях, както е например със сръбския и българския, могат да се разбират помежду си."

Снимка: Владислава Владимирова

Като малки народи, които се борят да спасят културата си от изчезване, саамите ценят местните си езици като много важни, допълва лингвистът.

Саамите на руска територия са православни, а във Финландия, Норвегия и Швеция доминира лутеранството.

Целият репортаж е в звуковия файл. 

Снимки в текста: ЕПА/БГНЕС, Михаел Рийслер и Владислава Владимирова - Личен архив

Снимки в галерията: Владислава Владимирова - Личен архив 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия