Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се изложбата "Градът" на Страхил Найденов

Снимка: Фейсбук

Арт галерия “Ларго“ във Варна открива "Градът" изложба - мозайка на Страхил Найденов. Той работи в областта на 3D и скулптурната мозайка.

“Днес откривам една малко по-различна изложба. Както винаги съм се постарал да провокирам публиката. Това е един проект, който ме ангажира доста време. Началото му е от 2016 г. тогава започнах да работя по него, след това за кратък период беше прекъснат. Но тъй като продължаваше да е в мен реших, че е дошло времето да го реализирам и да го представя в цялостния му вариант. И това е поредната ми изложба“, разказа авторът пред БНР.

Изложбата е доста различна наистина. Решена е изцяло в монохромен вариант, много изчистена, много обрана като цвят. Потънала е изцяло в една спокойна белота. И представлява нещо като извадки, като отделни откъслечни кадри от една дълга разходка в градската среда“.

“Всяка една от творбите е като един момент, един откъс, един кадър от тази предсказуема динамичност, която ни обгражда. Може би затова и основата беше бялото като спокойствие, като момент на успокоение, на безвремие в цялата тази динамична ситуация“, разказа още художникът за изложбата.

Материалите

“Всички мои работи по принцип са заложени изцяло на естествени материали – естествен камък, мрамор, гранит, варовик. Но в проекта “Градът“ има и препратки към други неща. Има картини, в които е използван въглен, пепел, пясък, пръст, но изцяло са само естествени материали“, поясни още Найденов.

“Не мога да ви кажа точно колко време отнема (реализирането на една по-голяма творба), но изкуството по принцип е любов. Творецът не отчита времето, което му е нужно, за да създаде работата си. Той просто започва да я прави. Това е един любовен процес, неосезаем за автора. Единственото е очакването и нетърпението да видиш това, което ще се случи“, казва творецът.

Откриването на изложбата "Градът" е днес от 18:30 часа в Галерия “Ларго“ на ул. Хан Крум 8, Варна.

Интервюто със на Страхил Найденов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени