Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет в Дупница кани екоминистъра заради твърденията му за язовир "Дяково"

Язовир "Дяково"
Снимка: Кирил Фалин

Общинският съвет в Дупница ще покани на предстоящото си заседание министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Повод са думите на Димитров, че градът и районът отклоняват вода от язовир "Дяково". Министърът обяви още, чe BиK - Дyпницa e във фaлит, като намекна за сезиране на прокуратурата. 

В пocлeднитe 6 години ВиК -Дупница e c 2 милиона лева пpиxoди, 2 милиона лева paзxoди и имa около 900 xиляди лева зaдължeния, стана ясно на спешна среща при председателя на Общинския съвет на Дупница за водната криза и проблемите с водоподаването за селата.

Министър Емил Димитров заяви, че са установени 29 незаконни присъединявания, от които се отклонява вода.

"Аз твърдя, че няма 29 незаконни отклонения. Да, отклонения има и те не са 29, а по-вероятно е да са 290 или може би 2900, защото функцията на "Напоителни системи" е да  продава вода. За Яхиново се подава вода, но всеки абонат си плаща. Аз разбирам желанието на министъра да напълни язовир "Дяково", но това не може да става на всяка цена и с всякакви средства", коментира председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов.

"1995 година е установено, че ТЕЦ-ът (ТЕЦ "Боб дол"- бел. ред.) замърсява водоизточниците на селото. Тогава ТЕЦ-ът за своя сметка, накарали са го да изгради на два етапа - първият етап водопровод от напора на ТЕЦ-а към селото и резервоар. Вторият етап вече - мрежа в самото село", обясни директорът на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев.

ТЕЦ "Бобов дол" е предал изградените съоръжения на общината, а общинската администрация е предала съоръженията на ВиК - Дупница.

"Там има изградена пречиствателна станция и помпена станция, защото нивото е по-високо, водата да се пречисти, защото пътят на водата тръгва от язовир "Дяково" по открит канал, който е около 6 километра, този канал събира всякакви води в него", допълни инж. Илиев.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени