Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В навечерието на "Луков марш" - как обществото ни възприема крайнодясното

Последователи на Луков-марш помрачиха дискусия на Студентското общество за равенство в СУ

Снимка: БГНЕС

Последователи на Българския национален съюз и организатори на „Луков марш“ помрачиха дискусия за крайнодесните явления и съпротивата срещу тях. Дискусията бе организирана от Студентското общество за равенство в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на 19 февруари и е била насочена към студенти и преподаватели.

„Нахлуха представители на БНС – организация, която в момента се разследва, чийто член се самоуби преди по-малко от месец, разследването показа, че в дома му има портрет на Хитлер и множество оръжия“, разказаха пред „Хоризонт“ две от участничките в дискусията, които помолиха за анонимност, заради заплахите, които са получавали. Тя припомни, че симпатизанти на Българския национален съюз са саботирали и други техни събития.

„Имаме основания да се притесняваме, както имахме основания да се притесняваме и тогава и да се чувстваме заплашени, най-вече заради твърдението, че има оръжие в залата, но също така заради заплахите, че ще бъдем пребити с тръби навън, това, че по-късно бяхме причакани на входа на подлеза на Софийския университет. Най-вече от бездействието на охраната“, сподели тревогите си в предаването „Хоризонт до обед“ и друга студентка, очевидец на събитията.

При влизането в залата на „неочакваните гости“, организаторите на дискусията подали сигнал до 112.

Охраната е била засилена и е спряла 8 души, които са планирали да влязат, за да осуетят дискусията, уверяват от администрацията на Алма Матер. Други четирима обаче охранителите не са успели да отличат сред влизащите в сградата на Ректората. Охраната също е повикала полиция, казват от СУ.Целта беше да си говорим за тези форми на крайно десен екстремизъм, които виждаме в момента, които получават все по-голямо влияние и в някои случаи дори и подкрепа – имаме техни изразители и във властта“, посочи едно от момичетата.

През миналата година еврейската организация „Шалом“ призова прокуратурата да разследва БНС. „Поведението на хората от тази организация за нас е много ясно. Ние виждаме много ясно сигналите за неонацизъм и изкривен патриотизъм“, коментира София Коен, председател на Израилтянския духовен съвет. Според нея има криворазбрано отношение към това, като по някакъв начин то се приравнява със свобода на словото и право на изразяване.

Чуждестранни представители също се включват в шествието

За нас е недопустимо героизирането на пронацистка фигура като генерал Луков и няма да бъде изненада поредното необезпокоявано провеждане на Луков марш, въпреки забраната, допълни Коен. Много от символите, които се използват от последователите на Луков марш са напълно разгадаеми в традицията на крайно десните движения, и водят към символи използвани по времето на Третия Райх.

„Действията на главния прокурор са правилни. Ние от години очакваме някой да предприеме такива действия и сега той го направи. Това е стъпка в правилната посока“, заяви София Коен.

Как българското общество осмисля проблема с антисемитизма, расизма и ксенофобията?

Навсякъде в Европа наблюдаваме надигане на крайни идеологии, отбеляза в предаването „Хоризонт до обед“ националният координатор на борбата с антисемитизма и заместник-министър на външните работи Георг Георгиев. „Надигане на проявления не само на омраза, но на крайна нетърпимост, тотално отсъствие на толерантност и разбиране на каквито и да било различия, които противоречат на болните мозъци на извършители като този в Ханау“, посочи Георгиев, който подкрепи усилията на прокуратурата за изясняване на статута на организации като БНС. „Дълбоко ненавистнически по техния смисъл, последователи на крайни идеологии, на човеконенавистнически режими, които трябва да си понесат отговорността.“

За съжаление в момента действащото законодателство прави възможно провеждането на позорящо града ни мероприятие като Луков марш, посочи още Георг Георгиев.

„Много е ясно, че когато погледнем тези маршируващи в униформи хора, с факлите, със знамената виждаме те какво всъщност се опитват да имитират. Това, че те нямат върху себе си формално свастика, не ги оневинява или не ги прави по-малко пронацистки или профашистки настроени.“

Всички изразени мнения чуйте в звуковия файл.
Снимка в текста: БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от