Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп сменил шефа на разузнаването заради „нова руска намеса“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се меси в кампанията за президентските избори в САЩ тази година, за да се опита Доналд Тръмп да бъде преизбран. За това законодатели бяха предупредени от служители на американското разузнаване на брифинг, който разгневи президента и който веднага след това смени шефа на Националното разузнаване, предаде АФП.

Тръмп бил бесен на действащия директор на службата Джоузеф Макгуайър, когато разбрал за брифинга с комисията по разузнаване на Камарата на представители, съобщиха „Вашингтон пост“ и „Ню Йорк таймс“.

Шелби Пиърсън, съветник на Макгуайър, казала на законодателите, че Русия отново се меси в изборите в САЩ в полза на Тръмп.

Тя оглавява Борд за изборите, създаден през юли 2019 г., който включва представители на службите и други федерални агенции, координиращи сигурността на вота.

Президентът се оплакал, че демократите ще използват информацията срещу него.

Тръмп също така бил раздразнен от присъствието на Адам Шиф, демократът, който оглавяваше разследване, довело до процедура по импийчмънт за злоупотреба с власт и възпрепятстване на Конгреса, според „Ню Йорк таймс“.

Макгуайър бе фаворит да бъде номиниран за постоянен шеф на разузнаването, но Тръмп променил решението си след брифинга.

Президентът скастрил Макгуайър в Овалния кабинет миналата седмица заради неговата „липса на лоялност“ и така бил лишен от възможността постоянно да заеме поста, отбелязва „Вашингтон пост“.

В сряда Тръмп обяви, че го заменя с Ричард Гренел, посланик в Германия и лоялен на президента.

В отговор на появили се предположения, че брифингът в комисията по разузнаването към долната камара на Конгреса е изиграл известна роля за тази промяна, двама представители на правителството заявиха, че става дума за съвпадение във времето. Те обясниха, че в администрацията на президента се е обсъждала възможността Гренел да поеме нови функции и че Тръмп никога не е имал сходство в разбиранията с Макгуайър.

В реакция на статиите за руска намеса говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че това са „поредни параноидни съобщения, които, за наше съжаление, ще се увеличават все повече и повече с приближаването към изборите“. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени