Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Музикалните вечери – почит към диригента Камен Големинов

2
Камен Големинов
Снимка: Лили Големинова

Да се родиш в семейство на изтънчени интелектуалци е благословия. Класикът на българската музика академик Марин Големинов и известната преводачка от немски език Лили Големинова даряват живот на трима сина. Двама от тях професионално се посвещават на музиката – Камен става диригент, Михаил е композитор, пианист и диригент.

Започнал от малък да свири на пиано, Камен обаче се колебае дали да следва музика или френска филология (благодарение на езиковата си любознателност той научава добре и немски, руски, италиански, английски, испански). Кандидатства в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и в Българската държавна консерватория. Накрая все пак избира да учи дирижиране в класа на проф. Влади Симеонов и завършва с отличие. Специализира в академията „Санта Чечилия“ в Рим при прочутия Франко Ферара. Лауреат на конкурса „Гуидо Кантели“ (Стреза, Италия) и Шестия международен фестивал във Флоренция, той е поканен да дирижира Оркестъра на Романска Швейцария, Оркестър „Ламурьо“ (Франция), Филхармониите на Лисабон и Порто, Сан Карло (Неапол). 

Ярко разгръща музикантския си талант с един от оркестрите на Българското национално радио – „Симфониета“. Всъщност първоначално той е известен като Оперно-симфоничен оркестър и има „задачата“ да прави записи с изтъкнати български солисти. Камен Големинов измисля ново име, формира художествения облик на състава и е негов диригент в протежение на 20 години (1972-1992). В разнообразния репертоар включва творби от всички стилове, световни премиери и записи на много български композиции. Диригент с висока култура и финес, той е предпочитан партньор на изтъкнати и чужди солисти. Със „Симфониета“ свирят и записват Антон Диков, Георги Бадев, Симеон Щерев, Атанас Колев, Богомил Караконов, Лидия Ошавкова, Стефан Кънчев, Георги Йоцов, изгряващите млади звезди Светлин Русев, Александрина Пендачанска и др.

В Музикалната вечер на 21 февруари от 19.20 часа ще бъдат представени записи на няколко концертни пиеси, солисти в тях са Петко Радев, Георги Тилев, Ева Осинска и Алдо Родригес.

С оркестър „Симфониета“ Камен Големинов прави турнета в редица европейски страни (Австрия, Италия, Литва, Латвия, Естония, Гърция, Испания), концертират и в Япония. Имат записи в БНР и фирмата „Балкантон“. От богатия звуков радиофонд ще чуете още оркестровата сюита „Птиците“ от Оторино Респиги и „Джаз сюита“ от Бохуслав Мартину, а от записите, които Маестрото прави на произведения от своя баща Марин Големинов – поемата-кантата „Януари“ по текст на Димитър Методиев. За съжаление малко знаем за неговия живот в музиката извън България. През 1992 г. Камен Големинов е поканен да дирижира и преподава в новосъздадената музикална академия в Ешпиньо (Португалия), където остава до края на дните си.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от