Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ с проектопромени в Закона за управление на отпадъците, за да се засили контролът

Ивелина Василева
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе предложения за промени в Закона за управление на отпадъците. Управляващата партия предлага регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен. 

Прозрачност и информираност са водещите мотиви за промените на вносителите от ГЕРБ. Те настояват регистърът да бъде публичен и наличен на сайта на Министерството на околната среда и водите и на Изпълнителната агенция по околната среда.

"Този регистър трябва да съдържа пълната информация при нотификация за внос и износ на отпадъци - за количеството и вида на отпадъка, кой го внася, кой го транспортира, кой ще го преработва, по какъв метод ще бъде оползотворен отпадъка, в коя инсталация. Да се цитират данни и за вносителя, и за износителя, и за оператора, и за превозвача. Да се цитират данни за това в какъв период от време този отпадък ще бъде оползотворен, включително да се цитират комплексните разрешителни и регистрационните документи на базата, на които това оползотворяване ще бъде извършено", обясни председателят на комисията по околна среда и води в парламента Ивелина Василева. 

Освен това се предлагат и изменения, свързани с така наречения възстановен отпадък, който е въведен в  законодателството през 2018-а, но няма конкретно определение, поради което често се заобикаля закона, каза още Василева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна