Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-албанските отношения дискутираха бъдещи дипломати

Събитието съвпадна с инициативата „Посланик за един ден“ в албанското посолство

Снимка: Български дипломатически институт

Българо-албанските дипломатически отношения бяха темата на дискусия, организирана от Българският дипломатически институт. Лектор в рамките на курс за стажант-аташета беше посланикът на Република Албания в София г-жа Доника Ходжа.

„За мен беше приятно да обясня на младите дипломати, че между страните ни няма отворени въпроси и неразбирателства и съществува добра законова основа от 38 споразумения, които ни позволяват да развиваме отношенията си във всички сфери“ – обясни посланикът и сподели: „Радвам се, че се получи открит разговор, не в рамките на конвенционалната, а на публичната дипломация. Имаше интересни коментари, въпроси и гледни точки, които провокираха и двете страни“.

В събитието, освен младите дипломати от випуск "Марко Балабанов" на Дипломатическия институт, участва и една от победителките в конкурса на Британското посолство Посланик за един ден – Дуня Келчова от Велинград, която за един ден пое функциите на посланика на Република Албания. Тазгодишната тема на инициативата е популяризирането на България на световната сцена и дискусията в Дипломатическия институт беше предшествана от посещение на 15-те малки посланички във Виена – в българското посолство и културен институт там, както и в централата на ОССЕ за запознаване с организацията.

„Информацията ми за Албания преди да участвам в конкурса беше съвсем малко – знаех само, че страните ни много си приличат. Сега зная, че това е вярно, но научих и още, защото посланик Ходжа ми разказа толкова интересни неща“ – каза Дуня Келчова, която е само на 14 години. „За ОССЕ не знаех абсолютно нищо, за първи път бях и във Виена. Много съм благодарна на всички организатори, че ни подготвиха такава хубава програма“. 

„Посланик за един ден“ ще приключи на 5 март, като в заключителното събитие ще вземат участие всички 16 отличени за добрите си есета момичета и техните ментори.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени