Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознати творби в „Неделен следобед“

Снимка: Marco Borrelli / salzburgerfestspiele.at

Ораторията „Св. Йоан Кръстител“ от Алесандро Страдела, запис от фестивала в Залцбург и изпълнена от „Колегиум 1704“ с диригент Вацлав Люкс с участието на: Джулия Семенцато като Саломе, Люсил Ричардо – Иродиада, Кристоф Дюмо – Йоан, Кристиан Адам – Съветник, Крешимир Стражанац – Ирод, ще прозвучи на 23 февруари от 14 часа.

Ораторията е изпълнена за първи път на Цветница през 1675 г. в църквата „Сан Джовани дей Фиорентини“ в Рим. Поръчана е от братството на флорентинцита в Рим и е част от общо четиринадесет кантати поръчани за светия пост същата година. Либретото създава викарий Ансалдо Ансалди, по библейските писания. Въпреки интереса към творбата, както повечето неща написани от Страдела тя е забравена. Изключение прави арията „Пиета Синьоре“, която е сред най-записваните и интерпретирани пиеси. По време на изпълнението „Св. Йоан Кръстител“ в Перуджа през 1949 г. партията на Саломе се изпълнява от Мария Калас.

Ще възкресим спомена и за българското участие в музикалните претворявания на историята на Саломе и Йоан Кръстител, защото много прочути изпълнителки има в тази история – Люба Велич, Нели Карова, Анна Томова-Синтова, Валери Попова, Александрина Пендачанска, Соня Йончева. Избраните допълнения са от „Саломе“ на Рихард Щраус и „Иродиада“ на Жюл Масне.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!