Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куизът – интелектуалното забавление

Снимка: pixabay.com

Куизът е игра, която трупа все повече популярност у нас. Главно в градските клубове и заведения. Там запалените по въпросите от всякакъв тип и последвалите бързи отговори хора могат да развихрят знанията си. Регламентът на играта напомня много на този в телевизионните игри „Минута е много“ и „Стани богат“.

В световен мащаб куизът е една много добре развита игра. У нас тя е по-позната под името „викторина“. Принципът обаче е същият – умствен спорт, при който играчите, които участват индивидуално или в отбори, се опитват да отговорят правилно на зададените им въпроси. Правят всичко това, докато се забавляват.

Важен компонент в играта е времето. То винаги е ограничено. Това придава още по-голяма страст и динамика на играта. Възможността да научиш още повече във всички сфери на човешкото познание пък я превръща в интелектуална зараза.

pixabay.comВ много градове у нас се организират куиз вечери на различни теми. Спорт, наука, история, кино, литература, конкретни филмови и литературни заглавия и какво ли още не. Българското куиз общество също организира немалко игри. България дори е била домакин на Европейския куиз шампионат. Страната ни има и куиз играчи, които са постигали много добри резултати на световно ниво.

Какво обаче прави куиза толкова привлекателен за играчите и защо, макар и популярен, за него не се знае толкова много у нас? Георги Влайков, създател на „Quiz Night“, Пламен Младенов, десеткратен национален куиз шампион, трикратен победил в „Минута е много“, който е попадал неведнъж в топ 10 на Световния и на Европейския куиз шампионат, и Димитър Георгиев, основател на Българско куиз общество, отговарят на този въпрос. Чуйте повече от тях в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна