Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немски съд разреши на "Тесла" да поднови изсичането на горския терен за гигафабриката край Берлин

Разчистване на горски терен за гигафабриката на "Тесла" в Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висшият административен съд в Берлин-Бранденбург разреши на компанията "Тесла" (Tesla Inc.) да продължи с изграждането на своята гигафабрика в Грунхайде край Берлин, което включва изсичането на 155 хектара гора.

В четвъртък съдът отхвърли жалбата срещу базираната в Калифорния компания за електромобили, която беше заведена от две екологични организации от Германия - Зелената лига Бранденбург и Асоциацията за управление на ландшафта и опазването на видовете в Бавария.

"Правните изисквания за по-ранният старт на строителството на централата бяха потвърдени правилно", се посочва в решението на съда, което е "окончателно".

С това се дава зелена светлина на американския производител на електрически автомобили да разчисти около 92 хектара гора до края на февруари на мястото, където ще изгради първата си гигафрабика в Европа.

Очаква се следващата година "Тесла" да започне производството в новата си германска гигафабрика, след като през миналия ноември компанията взе решение за изграждането на завода, в който ще произвежда батерии и електрически автомобили, започвайки с предстоящия нов модел SUV Model Y. Компанията се надява в новата си гигафабрика да произвежда по 500 000 електромобила годишно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!