Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалният редактор Марина Великова: В Индия открих съществуването на тишината

Снимка: Иван Русланов

„Преди да замина за Индия, работех 10 години в БНР. Работата в радиото ми харесваше, тя беше предизвикателство. Още през първите месеци, след като завърших Музикалната академия, разбрах, че радиото е още една академия и школа. Бях отдадена изцяло на радиото, но започнах да усещам, че губя себе си като активен музикант. Започнах да обмислям нещо друго. Когато човек си пожелае нещо, рано или късно то се случва“. Това сподели в рубриката „От другата страна на радиото“ на предаването „Хоризонт за вас“ музикалният редактор в програма „Хоризонт“ Марина Великова.

Тя се озовала в източната страна, след като кандидатствала за стипендия на Министерството на образованието и Индийския съвет за културни връзки и станала единствената избрана за обучение по музика от общо 43 кандидати:

„Вместо за една година се оказа, че ще бъда там четири години. Исках това да ми се случи, но не бях подготвена за толкова дълъг период от време. Давах си сметка, че това ще промени живота ми завинаги… Бях щастлива да попадна в една от най-хубавите школи по музика в Индия, най-старата обществена школа в Индия. Това беше място като платформа на обмен на всякакви идеи“.

Индия е в сърцето на Марина, защото това е нейната природа:

„Аз съм човек, който обича предизвикателствата, непознатото. Обичам пътя – в прекия и в преносния смисъл. Изтокът е мястото, където заради бавното темпо човек може да погледне навътре в себе си… Аз се вълнувам от будистката философия. В живота си прилагам следването на средния път… Индия е мястото, на което аз открих съществуването на тишината. Тишината е мястото, от което тръгват животът и звукът, който е най-високата материализирана енергия. Тишината ни дава възможност да се обърнем към себе си“.

Марина Великова е част от групата български артисти, които на 15 май 1996 година на платото под връх Калапатар, точно срещу Еверест, на 5350 метра надморска височина осъществиха най-височинния концерт на планетата, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес.

Марина е част и от група „Ом“, „която изпълнява музика, която се движи на ръба на джаза и етническата музика“.

Интервюто с Марина Великова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна