Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерската среща на ЕС за бюджет 2021-2027 г. завърши без споразумение

| обновено на 21.02.20 в 21:01
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел (вдясно) и шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на пресконференция в Брюксел след срещата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Среща на върха на ЕС приключи без лидерите на 27-те страни да постигнат съгласие по бюджета на общността през следващите 7 години, съобщи Ройтерс.

След нощ на тежки разговори, преговори през деня в различни формати и нова среща на 27-те тази вечер не бяха преодолени дълбоките различия между страните, които имат най-големи вноски в общия бюджет и тези, които разчитат паричните помощи да продължат.

Разговорите, които Франция и Германия - най-мощните членове на блока, свикаха за 18 часа българско време с надеждата да бъде постигнат компромис по бюджетната рамка на ЕС, се оказаха неуспешни.

В края на срещата френският президент Еманюел Макрон заяви, че на този етап е невъзможно да се стигне до съгласие, а германският канцлер Ангела Меркел добави, че все още не ясно кога ще се състои следващата среща на върха, на която да се обсъди долгосрочната бюджетна рамка.

„Трябва да се намери компромис, мисля, че днес не сме узрели за подобно решение“, каза премиерът Бойко Борисов след срещата.

„За нещастие не успяхме да постигнем споразумение, ще ни трябва повече време“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Според шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен различията по бюджета са знак за демокрацията в Евросъюза.

Ройтерс съобщи, че на лидерите е представено ново предложение, според което разходите за 2021-2027 г. да бъдат намалени до 1,069-1,07% от брутния национален доход на членките от предложените 1,074%, което е около 10 млрд. евро по-малко харчове. Но това не се оказало достатъчно за постигане на компромис.

Пазарлъкът за пари е станал нещо като ритуал в Брюксел, но той стана по-напрегнат този път заради излизането на Великобритания от ЕС, което лишава съюза от 75 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

„Ще отнеме време, дори ако нещата вървят добре“, каза по-рано днес канцлерът на Австрия Себастиан Курц пред журналисти.

Австрия е една от страните в т.нар. пестелива четворка – заедно с Нидерландия, Швеция и Дания, които смятат, че предложения от председателя на Европейския съвет бюджет от 1,09 трилиона евро за 7-годишния период трябва да бъде намален. Те освен настояват и за други приоритети, освен субсидии за селското стопанство и за строежа на магистрали.

Българският премиер Бойко Борисов проведе среща с лидерите на „пестеливата четворка“, на която каза, че „традиционните политики като кохезионната и Общата селскостопанска продължават да бъдат изключително значими наравно с новите европейски цели – иновации, конкурентоспособност, високи технологии“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!