Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Идлиб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган обсъдиха по телефона обстановката в сирийската провинция Идлиб. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, като уточниха, че разговорът се е състоял по инициатива на турската страна. 

Владимир Путин е изразил сериозното си безпокойство от агресивните действия на екстремистки групировки. Той е подчертал необходимостта от безусловното зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Двамата лидери са се ангажирали да активизират двустранните консултации за Идлиб, насочени към снижаване на напрежението, прекратяване на огъня и неутрализиране на терористичната заплаха. Потвърдено е било, че интензивните контакти между военните ведомства на двете страни продължават. 

В началото на седмицата Москва беше домакин на двудневни руско-турски консултации за Идлиб, които приключиха без споразумение. Турция настоява сирийската армия да прекрати настъплението си срещу бунтовниците и да се изтегли от идлибската зона за деескалация. Русия подпомага военната операция с аргумента, че терористите в провинцията непрекъснато обстрелват правителствените сили и руските военни обекти в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!