Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"България влиза в "чакалнята" на еврозоната през юли", пише "Труд". Вестникът цитира думи на премиера Бойко Борисов, който заявява, че българският парламент е гарант с декларация за курса лев-евро, а времето, за което говорим, е юли, не април. Той каза това в Брюксел след срещата си с със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Междувременно вчера в декларация на БСП Румен Гечев представи данни, според които правителството е "манипулирало информация за икономическия разтеж в България заради влизането на страната в т.нар. еврозона", допълва "Труд".

"България иска средства в евробюджета за бедни и обезлюдяващи се райони", пише "24 часа". Вестникът обяснява, че увеличаване на бюджета на ЕС за проекти в бедни и обезлюдяващи се райони, от което да може да се възползва Северна България, е било основното искане на премиера Бойко Борисов при преговорите по Многогодишната финансова рамка в Европейския съвет.

Две денонощия продължи срещата на премиерите и президентите на 27-те държави от ЕС. Основният проблем беше искането на четири от т.нар. богати държави - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, бюджетът на ЕС да не е по-голям от 1% от БВП на съюза. Компромисът, предложен преди срещата от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, бе за бюджет в размер на 1,074% от БВП на ЕС, уточнява в публикацията си "24 часа".

"28 000 на здравен туризъм в България за година", съобщава "Монитор". Вестникът посочва, че 28 000 чужденци са се лекували по желание в България, като са съчетавали годишната си почивка с балнео, спа и уелнес процедури по предписание на своите лекари. Част от тях дори са се оперирали у нас.  Нашата страна има потенциал да развива дентален и репродуктивен туризъм, както и да приема чужденци за лазерни операции, както и за пластична хурургия, уверяват пред „Монитор“ от Министерството на туризма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!