Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори смъртен случай от коронавируса в Италия

| обновено на 22.02.20 в 19:46
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите на коронавируса в Европа станаха три, след като почина още един италианец.

Двата смъртни случая в Северна Италия са първите с европейски граждани, тъй като починалият преди това във Франция беше китайски турист.

Броят на заразените с коронавируса в Италия надвиши 50 души, съобщиха властите в провинция Ломбардия.

Починалите са 78-годишен мъж от Падуа, област Венето и 75-годишна жена от Казалпусторленго, област Ломбардия.

Направените им изследвания, както и на смятаните за заразени над 30 души в двете области се проверяват в Националния институт по инфекциозни заболявания „Ладзаро Спаланцани” в Рим, където през последните дни са приети нови пациенти със съмнения за коронавирус.

Стана известно, че са оздравели един италианец и китайски гражданин.

В област Ломбардия местната управа посъветва гражданите на селището Кодоньо край град Лоди, където вчера бе приет 38-годишен мъж в тежко състояние, да стоят по домовете си. 

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца и областния управител на Ломбардия Атилио Фонтана подписаха заповед за забрана на обществени изяви, на спортни събития, на училищни занимания, на работни дейности и за спиране на обществения транспорт в 10 селища от провинцията на град Лоди, който е на около 30 км от Милано.

Премиерът Джузепе Конте свика извънредна среща със здравните власти, а над 50 хиляди души в десетки градове в Северна Италия бяха призовани от властите да останат по домовете си.

Като мярка за недопускане на разпространението на болестта в 10 града в Северна Италия бяха затворени барове, училища, детски градини, спортни обекти и магазини.

Здравното министерство съветва италианците да мият добре ръцете си и да не пият антивирусни лекарства без лекарско предписание.

Броят на новите случаи на коронавирус намалява в Китай, но се увеличава по света, сочат последните данни. Броят на заразените в Южна Корея са удвои само за ден и те са вече 433. 229 нови пациенти бяха регистрирани, повечето от тях от християнска секта, а компанията Самсунг затвори цял завод заради един заболял служител.

Коронавирусът се разпространява бързо и в Близкия изток - Иран съобщи за 5-та жертва на болестта и 10 нови случая, с което броят на заразените там стана 28.

Междувременно Китай съобщи за 400 нови случая на вируса в континенталната част на страната. Това е по-малко в сравнение с близо 900-те регистрирани случая предишния ден, отбелязва "Ройтерс". Общо потвърдения брой на заразени в Китай е над 76 хиляди. Починалите са над 2300.

Оказва се, че инкубационният период на вируса е двойно по-дълъг -  възрастен мъж от Хубей е проявил симптоми след 27 дни, а Световната здравна организация насочи вниманието си към Африка, където здравните системи са по-слаби и по-уязвими.

Времето, в което ще може да се овладее разпространението на епидемията, все повече намалява, предупреди генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!