Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Почистват фасадите в центъра на София

Снимка: БГНЕС

Столичният инспекторат, съвместно с район "Средец", стартира програма за почистване на фасадите на публични и частни сгради от драсканици в центъра на София. Инициативата ще започне от центъра на столицата, а целта е да бъдат въвлечени и живеещите в кооперациите, за да могат стените да бъдат почистени. На всички желаещи ще бъде предоставена боя безплатно, за да могат да освежат надрасканите фасади.

"Отговорността за почистването на фасадите е задължение на собствениците или ползвателите им, припомни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков. Все още се обсъждат идеи дали предложенията за пребоядисване на част от надрасканите фасади да идват от живеещите или да бъдат посочвани от администрацията и инспектората, каза още Трайков: "Бих искал да въвлечем и хората, които иначе се чудят как да се справят с тоя проблем и да отговорят на задължението си да чистят фасадите. Моята идея е, заедно с инспектората, да организираме доставянето на фасадна боя безплатно и хората също да участват в това почистване и пребоядисване на фасадите, където това е необходимо".

В наредбата за управление на отпадъците и подържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община е записано, че за подобен вид нарушения санкцията може да бъде в размер от 100 до 5 000 лв.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от