Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Експерти разясняват правата и възможностите на собствениците на земеделски земи

Снимка: БГНЕС

Експерти на  Неправителствената организация "Институт за политики и развитие" ще разясняват днес какви са рисковете и възможностите пред дребните собственици на земеделска земя, които не я обработват и не я отдават под наем. Преди дни Институтът побликува анализ, който предизвика потиворечиви реакции сред браншовите организации в земеделието.

"Земеделски земи, които не се обработват от собствениците си или не са отдани под наем или аренда, получават статут на "бели петна". Те се разпределят за уедрено ползване от действащи фермери чрез едногодишни споразумения без промяна на правото на собственост. Срещу това притежателите на земите получават рента, която се акумулира в общинските служби по земеделие.

Според анализа на неправителствената организация собствениците на бели петна губят между 10 и 30 лв. на декар, а има и реална възможност да загубят земите си. Според собствениците на земи това разпределяне нарушава неприкосновеното право на частна собственост и днес експерти ще дават съвети и разяснения по проблема.

Твърденията в анализа обаче предизвикаха остра реакция сред земеделци, които обработват белите петна. Според тях този регламент защитава дребните собственици и им гарантира приход от земя, за която не полагат никакви грижи, в противен случай земята би запустяла. Няма риск и няма случай, в който някой да е загубил земята си, защото тя е била обработвана като бяло петно, категорични са и от земеделското министерство.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от