Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предотвратено е замърсяване на язовир "Студена"

Снимка: БГНЕС

Предотвратено е замърсяването на Кладнишка река, която се влива в язовир „Студена”. Проблемът възникнал заради неработещата пречиствателната станция за отпадни води в луксозното селище "Делта Хил", водите от която се стичали по улиците и в дерето.

След изграждането й през 2017 година пречиствателна станция за отпадни води в "Делта хил" е дарена на община Перник. Миналата година общинската администрация я прехвърля окончателно на местното ВиК, за да може дружеството да я стопанисва. През изминалите месеци обаче водното дружество така и не е назначило техническо лице, което да извършва поддръжка на съоръжението.

За опасността от замърсяване на реката общината е уведомена с писмо от прокуратурата. Кметът Станислав Владимиров, експерти от администрацията  и областният управител Емил Костадинов са отишли на място. Осигурено е техническо лице, което ръчно ще управлява съоръжението, докато проблемът не бъде решен. Това се прави с цел да се предотвратят и други подобни инциденти, съобщиха от общината.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!