Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Двама души са задържани за замърсяването на реките Юговска и Чая

| обновено на 22.02.20 в 18:39
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров инспектира засегнатите райони на реките Юговска и Чепеларска
Снимка: БГНЕС

Управителят на "Лъки инвест" Любен Васев и отговорникът за хвостохранилището Румен Караисенов са арестувани, след като беше потвърдено замърсяването с цианиди на реките Юговска и Чая.

Разследването продължава, като последните проби на водата показват превишени норми в един пункт при устието на река Юговска.

По-рано при Асеновград нивата на замърсяване бяха 15 пъти над допустимото, показа общата проверка, извършена от Басейновата дирекция, екоинспекцията в Смолян и лабораториите към Агенция по околната среда и водите.

На мястото днес пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а Асеновградската прокуратура започна разследване.

При огледа експертите са забелязали незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището като замърсените води са преливали директно в реката.

„Това е грубо и недопустимо нарушение“, коментира  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян Екатерина Гаджева.

„Бързо бяха взети мерки от всички институции", заяви министър Емил Димитров. Той увери, че няма опасност за питейната вода .

"Ние сме уведомили "Напоителни системи", ВиК да се затворят саваците, които отиват за напояване, да не се допускат животни да пият вода. Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин".

Всички документи по случая са предадени на компетентните органи, заяви областният управител Дани Каназирева и подчерта, че става въпрос за умишлено замърсяване

"Може би са очаквали, че събота и неделя няма да има проверки и всичко ще се размине. Смятам, че от това което се случва, се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация ".

Фабриката в Лъки няма да работи докато нередностите не бъдат отстранени, подчертаха екоинспекторите. Тепърва ще се уточнява вида и размера на санкциите.

"Взети са всички мерки, за да се спре разпространението на замърсяването, каза министър Димитров. Той уточни, че става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими.


"На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване", уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020