Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мобилна станция мери замърсяването на въздуха в Големо село

Снимка: Кирил Фалин

Мобилна станция е поставена в центъра на Големо село, на чиято територия е ТЕЦ "Бобов дол". Тя трябва да замерва нивата на фини прахови частици и вредни емисии от работата на централата. Замерванията вероятно имат връзка с проверките за изгаране на отпадъци, които се правят в ТЕЦ-а по разпореждане на прокуратурата, заяви кметът Васил Васев.

"Най-после резултатите не се крият и официално е обявено, че замърсяванията на въздуха в Големо село са в пъти над допустимите норми, обяви кемът Васил Васел, който получил резултатите от предишното замерване.: "Серен диоксид е това. Тука става страшно. Максималната измерена стойност е 941 при допустими 350 микрограма, Отиваме пак на фини прахови121, което е при 50, при допустима граница, която е от 350 микрограма за едно денонощие, в 13 ч. на обяд на същата дата показателите са 700. Това какво ще рече? Значи от 350 отиваме на 700 . Кметът ли е виновен или централата е виновна?"

Малко странно, но когато разположили станцията в Големо село ТЕЦ-ът спрял работа заради авария, казаха от охраната на централата.

Вчера прокуратурата пусна под гаранция от 30 хил. лева изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" инж. Емил Христов. Той е обвинен за съхранение и разполагане на отпадъци в нарушение на правилата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020