Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Весела Чернева: Големият въпрос за Европа е дали ще може сама да отстоява интересите си

Весела Чернева ръководителката на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП)
Снимка: БНР

Идеята за Запада днес е по-необходима от всякога през последните 30 години и тя наистина заслужава внимание. И Мюнхенската конференция по сигурността направи точно това, като посвети цялото събитие миналата седмица на „отзападняването“ на отношенията между САЩ и Европа. Това каза през БНР Весела Чернева ръководителката на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира основната тема на форума. Нейната статия „Краят на концепцията за Запада?“ отпреди две години бе спомената в основния доклад на конференцията. Той бе озаглавен „Westlessness“, което може да се интерпретира като игра на думи - от restlessness на английски - безпокойство. И оттам смисълът - безпокойство, че Западът става все по-малко Западен. Най-малкото не е това, което беше.

„Статията бе по повод първите месеци, година, след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Идеята зад нея бе по-скоро да се обясни, че Тръмп създава проблем на Запада, но че Западът и трансатлантическият съюз все още имат основи, на които може да стъпи и трябва да продължи да се уповава“, каза Чернева.

„Тезата ми бе, че Тръмп прави обратното на това, което Роналд Рейгън правеше преди 30 години – да направи по-силен западния алианс и да помогне на Европа да участва в него. За разлика от Тръмп, който категорично флиртува с авторитарните лидери в Европа, който персонализира политиката и не се основава на институциите, който каза, че НАТО е излишно и въобще, че Западът може да бъде алианс, когато за него това е необходимо, а през останалото време можем да се държим със съюзниците като с врагове“, продължи тя.

Без голяма промяна в курса на САЩ дори без Тръмп начело

Според нея много лидери в Европа нямат големи илюзии за преизбирането на Тръмп.

„Дори да бъде избран друг 46-и президент на САЩ, той няма да промени радикално курса, който Америка е поела“, каза Чернева.

По думите ѝ в Мюнхен държавният секретар на САЩ Майк Помпейо е говорил много кратко за Запада, а огромната част от речта му е била посветена на сблъсъка на САЩ с Китай, който описва като основното предизвикателство за Щатите за следващите десетилетия. „И най-вероятно ще бъде така“, каза Чернева.

По думите ѝ голяма промяна не може да се очаква, тъй като в САЩ има консенсус, че Китай е същинският противник и конкурент на САЩ.

Изборът на Европа

И идва въпросът каква роля ще избере Европа – дали ще има собствен път, суверенна роля и ще остане малко извън този сблъсък, или ще бъде привлечена и ще реши да участва на страната на САЩ.

„Виждаме това по дебата за китайски технологии в телекомуникациите в Европа, а тепърва… с набирането на сила на търговски войни от различен характер този въпрос ще бъде все по-актуален – от коя страна стоим, трябва ли да взимаме страна, можем ли да имаме собствен европейски суверенитет“, каза Чернева.

Национална или наднационална политика

Според нея големият въпрос е дали Европа ще може ли тя да събере сили сама да отстоява собствените си интереси, както искат повечето европейски граждани. И ще могат ли европейските политици да преминат над националното и да конструират обща европейска външна политика.

„Ако преизбирането на Тръмп би имал положителен ефект, той би бил в импулс, който да мобилизира европейците и да ги накара да действат по-организирано заедно в сфери като външната политика и отбраната, които досега са били основно прерогатив на националните държави“

Тя припомни проучване на ЕСВП в 15 членки на ЕС покрай евроизборите през май 2019 г., в което голямо мнозинство европейци казват, че искат Евросъюзът да ги защитава от външния свят, който е хаотичен, непредвидим, враждебен.

„Впрочем провалът на ЕС в Близкия изток (Сирия, Либия), доминацията на Русия и Турция, което съвсем не беше логично, ако помислим само преди 5-6 години как изглеждаше ситуацията, се дължи именно на това – че имаше френска политика, холандска, италианска, а нямаше обща европейска политика“, каза Чернева.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020