Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще се изправи срещу Тръмп - Добрият, Лошият или Злият

Бърни Сандърс, Пийт Бутиджидж и Майкъл Блумбърг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Добрият, Лошият или Злият ще се изправи срещу Доналд Тръмп на президентските избори в Съединените щати през ноември? На класически уестърн започва да прилича борбата в Демократическата партия преди следващите две ключови седмици. В главните роли, поне към този момент - социалист, милиардер и ляв либерал, който би бил първият открито хомосексуален американски президент.

Днес предстои третият партиен вот при демократите - този в Невада. На последния телевизионен дебат преди него в основна тема се превърна един нов участник – Майкъл Блумбърг, който дори няма да се състезава в хазартния щат.

„Искам да кажа срещу кого сме изправени – това е милиардер, който нарича жените дебели уличници и лесбийки с конски физиономии. Не говоря за Доналд Тръмп, а за кмета Блумбърг“.

Така един от кандидатите - сенатор Елизабет Уорън, първа откри огън срещу бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Богаташът похарчи повече пари от всички други кандидати за президентската номинация и макар и със закъснение ще влезе със силни позиции в борбата за т.нар. Супер вторник.

На 3 март 13 щата, сред които най-населените - Калифорния и Тексас, ще излязат на предварителни избори. Докато вотът в Невада определя позицията на 36 делегати на предизборния конгрес на демократите през лятото, на което ще бъде избран кандидатът им за президент, в Супер вторника залогът са 1357 гласа.

Самата Уорън и доскорошният фаворит на социолозите Джо Байдън влизат в определящите гласувания с разклатени позиции след лошото им представяне в Айова и Ню Хемпшир. Първите два щата излъчиха другите двама фаворити в уестърна - Бърни Сандърс и Пийт Бутиджидж. Демократичният социалист Сандърс, когото много анализатори смятат за прекалено ляв за Америка, също се прицели в естествения си враг - Блумбърг.

„Майк Блумбърг притежава по-голямо богатство, отколкото притежават най-бедните 125 милиона американци. Това е грешно, неморално и не трябва да е така, когато половин милион души спят на улицата“, каза Сандърс.

Блумбърг отвърна на огъня, идентифицирайки се с Американската мечта:

„Не мога да говоря от името на всички милиардери. Знам само, че бях късметлия, направих много пари и давам всичките, за да направя тази страна по-добра“.

Пийт Бутиджидж пък се противопостави на дуела между две крайности:

„Трябва да избираме между кандидат, който иска да срине тази партия, и кандидат, който иска да я купи. Между социалист, който смята капитализма за корена на всяко зло, и милиардер, който смята парите за корена на всяка власт“.

Но Сандърс имаше приготвени патрони и за Бутиджидж - бившия кмет на Саут Бенд, Индиана:

„Това, което се опитваме да направим, е да дадем глас на хората, които след 45 годни работа не изкарват и цент повече от това, което са изкарвали преди 45 години. Казваме Пийт, че работническата класа в тази страна трябва да има повече власт във Вашингтон от приятелите ти милиардери“.

И тогава Блумбърг извади големия пищов:

„Най-лесният начин, който ми хрумва, за да бъде преизбран Доналд Тръмп, е слушането на този разговор. Никога няма да отхвърлим капитализма, опитахме това, други страни опитаха това, нарича се комунизъм и не работи“.

Героите в тази словесна престрелка, както и останалите кандидати за номинацията на демократите, имат някои политически допирни точки, макар и да предлагат различни средства за постигане на тези цели - победа срещу климатичните промени, по-достъпно здравеопазване и образование.

Абсолютно съгласни са за едно нещо - Доналд Тръмп е голямото зло, което трябва да бъде победено. В страна, в която телевизионната харизма може да те направи президент, въпросът е кой кандидат на демократите е най-продаваемият противник на Тръмп.

По тази тема Константин Мравов разговаря с кореспондента на Би Ти Ви в Чикаго Симеон Гаспаров.

Симеон Гаспаров

- Да започнем с Бърни Сандърс. Неизбираем ли наистина един социалист, сред чийто основни искания са минимално работно възнаграждение от 15 долара за час и отпадане на студентските заеми? Възприеман ли е като заплаха за американския начин на живот, основан на неограничените възможности за предприемачите?

- Бърни Сандърс е социалдемократ. Той иска демокрация в обществото и икономиката. Бил е кмет на най-големия град на щата Върмонт и в нито една своя постъпка не е приел и не е поискал да има одържавяване на частен бизнес.

Сандърс има огромна подкрепа, най-вече сред младото население. Бях на негова среща – толкова млади хора не съм виждал на рок концерт. Прилича малко на старите пророци от Библията.

Единственото, което иска Сандърс, е богатите да си плащат адекватни данъци. Никой не казва да няма милионери, милиардери.

Ако се доверим на проучванията преди 4 години, Бърни Сандърс биеше Тръмп във всичките тези щати, които Тръмп спечели. Но след като Хилъри Клинтън получи номинацията, много хора гласуваха за Тръмп в знак на протест.

- След партийните избори през 2016 г. остана впечатлението, че т.нар. естаблишмънт или установеното ядро в Демократическата партия се страхува от Бърни Сандърс. Има ли такъв страх и в момента, когато той е още по-явен фаворит за номинацията?

- Демократическата партия претърпява много големи сътресения и трансформации. За първи път имаме открит гей – Бутиджидж. Той също е бил кмет, и то на много консервативен регион в щата Индиана. Имаме милиардер – бивш кмет на Ню Йорк, две жени.

Лошото е, че Демократическата партия изпусна диалога с обикновените, трудовите хора. Хората гласуват не толкова водени от някаква идеология, колкото от своя личен интерес – какво ще сложа на масата, с какво ще си платя заемите…

В момента разговорите се водят за две неща в Демократическата партия – здравеопазване и околна среда, срещу едно нещо от страна на републиканците – икономиката, която бележи прогрес. В момента безработицата е една от най-ниските от 50 години – под 4%, 3,8-3,5%. Което за държава като САЩ със 320-330 милиона население буквално означава, че няма безработица.

И при такъв подем заплатите все още не са адекватно приравнени с инфлацията, и то от много години насам.

Трябва сериозно да се върнем към онази Америка, за която всички искат и казват, че е била велика – времето, когато с една заплата си могъл да отглеждаш семейство с 5-6 деца, като им подсигуриш образование и възможност да си намерят мястото в живота. За съжаление това вече не е така.

- Именно това доведе на власт и Доналд Тръмп. Ще успее ли да напипа пулса на хората милиардерът Блумбърг. Проучванията показват, че в предварителните избори той ще се бори за гласоподавателите на Джо Байдън, който се представи лошо в първите щати и сякаш е компрометиран от шума около проваления импийчмънт на Тръмп. Блумбърг ли е новият фаворит на естаблишмънта?

- Блумбърг определено дразни Тръмп, защото е поне 5-6 пъти, ако не 10 пъти по-богат от него. У двамата има интерес да се сблъскат на голямата сцена – милиардер срещу милиардер. Да защитават интересите на работническата класа, интересите на хората, колкото и абсурдно да звучи, може и да стане.

Демократичният естаблишмънт гледа на него с добро око, но засега не смее да го признае. Изчакват да видят накъде ще се развият събитията, но наистина Джо Байдън претърпя удар, то това бе много умел ход на Тръмп да го елиминира в ранния стадий на борбата.

- В предизборното говорене Блумбърг понася сериозни критики заради негови коментари спрямо жени, подкрепата му за противоречиви полицейски методи. Америка вече си избра дори по-противоречив президент, но възможно ли е демократическата част от нея да го стори, като вкарваме в сметката и големите пари, които бившият кмет на Ню Йорк харчи за имиджа си?

- Ще се въздържа да кажа да или не. Но истината е, че в момента Америка е много разделена – или си с Тръмп, или си против Тръмп. Тези, които са с Тръмп, който и да се изправи срещу него, те са готови да дадат живота си за него.

И обратното. Демократите – който и да е кандидатът, ще го подкрепят.

Въпросът е че има една група хора – независими, които не отиват да гласуват. Ако един от тези кандидати стане интересен на тази група и те отидат да гласуват, това ще определи кой ще спечели изборите

- Стигаме до третия ни герой - Пийт Бутиджидж. Смятате ли, че той ще продължи да има шанс в по-големите щати? 

- Учудвам се, че стигна толкова далеко при положение, че Америка е една консервативна страна, а Бутиджидж е с по-либерални виждания и програма. Той обаче доказва, че е много голям воин. Той не затваря вратата към другите, които са на друго мнение от неговото. Търси начин да го чуят и те.

Докато Бърни Сандърс казва, че ще вдигне данъците, Бутиджидж се опитва да намира някакъв консенсус. Освен че е завършил Харвард, той е бил в американската армия, бил е в Афганистан 6 месеца. Това също му дава един интересен имидж, който кара и тези, които не са съгласни с него, да го изслушат. И след като го изслушат, може и някъде да се съгласят.

Но фактът, че той беше кмет на град в консервативен щат като Индиана говори, че е интересен кандидат за наблюдение.

Има ли обаче някой от тримата телевизионната харизма на Тръмп?

- Тръмп няма кой да го бие като медийна личност, като медийно присъствие… И в интернет Тръмп е много, много напред.

- Споменахте, че Америка в крайна сметка е консервативна, което е популярна оценка, преди и след избора на Доналд Тръмп. Може ли към този момент консерватизма ѝ да бъде победен на изборния терен?

- Америка има много лица. Според мен тя има нужда от един нов Джон Кенеди, от един Обама, има нужда от обединител, а не разединител. Този обединител не го виждам в лицето на Тръмп, той е загрижен повече за собствения си бизнес. Америка е страшно много разделена… Даже някой път се учудвам как може да съществува като съединени щати, как не са тръгнали да се разпадат.

Интервюто може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!