Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва почистване на надраскани фасади на сгради в центъра на София

Снимка: sofiagraffititour.com

Започва почистване на надраскани фасади на жилищни и обществени сгради в центъра на София.

Инициативата е на Столичния инспекторат съвместно с район "Средец", като целта е в нея да бъдат въвлечени и живеещите в кооперациите.

Отговорността за почистването на фасадите е задължение на собствениците или ползвателите им, припомни кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

Все още се обсъждат идеи дали предложенията за пребоядисване на част от надрасканите фасади да идват от живеещите или да бъдат посочвани от администрацията и инспектората, каза още Трайков.

"Бих искал да въвлечем и хората, които иначе се чудят живущите как да се справят с този проблем и да отговорят на задължението си да чистят фасадите. Моята идея е, заедно с инспектората, да организираме предоставянето на фасадна боя безплатно и хората също да участват в това почистване и пребоядисване на фасадите, където това е необходимо".

В Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община е записано, че за подобен вид нарушение санкцията може да бъде в размер от 100 до 5 хиляди лева.
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна