Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР приветства действията за спирането на Луков марш

| обновено на 23.02.20 в 01:06
Снимка: mfa.bg

Министерството на външните работи приветства решението на Върховния административен съд и действията на правоохранителните органи, благодарение на които, "за първи път от 17 години бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като Луков марш".

Принципна позиция на България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, се казва в съобщение на Министерството. 

"Изразяваме надежда, че привържениците на Луков марш са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за Холокоста, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати като убиеца от Ханау в Германия", пише в позицията на българското външно министерство.

Съединените щати също приветстваха осуетяването на Луков марш в София. В съобщение от посолството на САЩ се казва, че "генерал Христо Луков е бил поддръжник на нацистите през Втората световна война".

От дипломатическата мисия написаха във Фейсбук как "Въпреки че напълно подкрепяме демократичните принципи на свобода на словото и на сдружаването, осъждаме ксенофобията, езика на омразата и провокациите към насилие", отбелязват от американското посолство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна