Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намалява броят на новите случаи на коронавирус в Китай, но расте по света

Заразените в Италия надхвърлиха 100, Франция се готви за епидемия

| обновено на 23.02.20 в 12:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на новите случаи на коронавирус в Китай намалява, но се увеличава по света.

Рязък ръст на заразените се наблюдава в Южна Корея. Коронавирусът се разпространява бързо и в Близкия изток. Иран съобщи за 7-ма жертва на болестта. Италия ще предприеме мерки за  изолирането на 11 селища, след като в страната бяха открити над 100 случая на коронавирус.

Броят на жертвите на епидемията от коронавирус в Китай нарасна на 2442, след като още 97 души починаха за ден, съобщава АФП. Всички смъртни случаи, освен един, са в провинция Хубей, в чиято столица Ухан избухна епидемията през декември. Заразените в страната се увеличиха с 648 за ден, което е пореден спад на дневна база, с което заразените са станали 76 936.

Президентът на Южна Корея Дже-ин съобщи, че правителството ще повиши нивото на опасност от заболявания в страната с една степен - до най-високата, за да ограничи разпространението на коронавируса. Потвърдените случаи в страната вече са над 600, а починалите са петима.

В Италия има вече над 100 случая на новия коронавирус. Двама от заразените починаха. Повечето от болните са в областите Ломбардия и Венето. Основното огнище на заразата е в малкия град Кодоньо, на 60 км югозападно от Милано. Италианският премиер Джузепе Конте късно снощи обяви спешен план, който предвижда изолирането на 11 селища в района. Там са затворени училища, магазини, а над 50 хиляди души призовани от властите да останат по домовете си. Отложени са и три мача от италианската Серия А - между Интер и Сампдория, Аталанта и Сасуоло, и Верона и Каляри, които трябваше да бъдат играни днес.

В интервю за в. „Паризиен“ френският министър на здравеопазването Оливие Веран обяви, че страната му също се готви за евентуална епидемия, причинена от новия коронавирус. Той добави, че следи много внимателно ситуацията в Италия и смята за много вероятно да се появят нови случаи на зараза и във Франция. Все повече лаборатории разполагат с диагностични тестове, което позволява хиляди анализи на ден, продължава и снабдяването с маски, добавя френският здравен министър.

Иран съобщи днес за три нови смъртни случая от коронавируса и още 15 заразени в последното денонощия, с което починалите стават 8, а заразените - 43. Властите затвориха училища, университети и културни центрове в градовете Ком и Арак като превантивна мярка срещу разпространението на новия коронавирус. 

Световната здравна организация изрази опасения от бързото разпространение на заразата в Иран, която може да засегне Ливан и други страни.

Ирак затвори границата с източния си съсед, а кувейтските авиолинии прекратиха полетите за и от Техеран.

Израелските и палестинските власти се опитват да овладеят безпокойството от възможна епидемия от новия коронавирус, след като стана известно, че южнокорейски поклонници, посетили Светите земи, се оказали носители на Ковид 19, предаде Ройтерс. Деветима туристи са посетили църквата на Божи гроб в Ерусалим и Пещерата на патриарсите в Хеброн, на Западния бряг. Здравните власти наредиха всеки, който е влязъл в контакт с групата, да съобщи и да си остане у дома за 14 дни. Израелското външно министерство свика спешна среща, за да направи преценка на последиците от случая с поклонниците.

В Русия почти 11 хиляди души, които наскоро са се прибрали в страната от Китай, остават под контрол.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!