Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трус в Иран погуби най-малко 9 души в съседна Турция

| обновено на 23.02.20 в 14:46
Разрушения в окръг Ван, Източна Турция
Снимка: Анадолска агенция

Най-малко 9 души са загинали и 37 ранени, 9 от които са в критично състояние в Източна Турция в резултат от земетресение с магнитут 5,7 в съседен Иран, предаде АФП.

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу съобщи, че броят на загиналите се е увеличил до 9 души, като 4 от тях са деца. Той каза, че няма хора затрупани под развалините, след като по-рано съобщи, че около 1066 сгради са се срутили.

Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа заяви, че ранените са най-малко 37, като 9 са в критично състояние.

Най-засегнати от земетресението са селищата Башкале и Йозпънар, близо до град Ван. Коджа каза, че в района са изпратени 25 коли на бърза помощ, хеликоптер и 13 екипа на националната спасителна служба.

Кадри по турските телевизии показват хора, копаещи с лопати и с ръце сред развалините на съборени сгради, разпилени мебели и покъщнина, хора, завити с одеяла на снега край къщи с разрушени стени, съборени покриви или големи пукнатини. 

Валията на окръг Ван Мехмет Билмез, който посети четири села в пострадалия от земетресението район, каза, че във всички тях има разрушения.

Телевизия ТРТ показа снимки на съборени сгради в Йозпънар, където спасителни екипи продължават да търсят с обучени кучета евентуални затрупани жертви, предаде ДПА.

Министерството на образованието съобщи, че има незначителни щети на някои от училищата в селищата Башкале, Сарай и Гюрпънар.

Турската телевизия ТРТ съобщи, че земетресението е засегнало около 43 села в Турция, която често е разтърсвана от мощни земетресения. Екипи за оценяване на щетите и спасители са били изпратени в района.

Поне 40 ранени в Иран

Най-малко 40 са ранените в Иран, заяви Моктада Халеди, говорител на иранската Национална служба за спешна помощ. Седемнадесет души са хоспитализирани. Трусът е разрушил все още неустановен брой къщи в четири села близо до епицентъра.

Ирански представител заяви пред държавната телевизия, че в страната „вероятно ще има жертви и щети“. Според него в 43 села в граничния район са претърпели щети между 10% и 100%.

Иран е изпратил спасителни екипи към района на труса, който бил усетен най-силно в ненаселен район на провинция Западен Азербайджан.

Земетресението с магнитуд 5,7 по данни на Европейския сеизмологичен център бе регистрирано тази сутрин в Северозападен Иран близо до границата с Турция, който е сред най-сеизмично активните райони в света.

Епицентърът бил на дълбочина 5 км, на 141 км западно от град Тебриз и на 10-ина километра от границата с Турция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени