Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Данчев: БСП винаги е подкрепяла влизането на България в еврозоната

2
Снимка: БГНЕС

"БСП винаги е подкрепяла влизането на България в еврозоната", каза пред БНР Димитър Данчев - секретар на ПГ на БСП. Той уточни, че за социалистите притеснителен е начинът, по който се водят преговорите по влизането в ERM 2, както и начинът, по който бяха поднесени промените в Закона за БНБ:

"За нас този начин е трагичен. Беше допуснат фатален комуникационен гаф. Управляващите не можаха да обяснят какво искат да направят и решиха, че могат да предприемат на тъмно промени, имам предвид предложението, което направи Менда Стоянова между първо и второ четене на валутния закон, с което се промени Законът за БНБ и се даде възможност да бъде променян курсът лев-евро по искане на някоя от страните от еврозоната, Дания или ЕЦБ. БСП не приемаме подхода на мнозинството и дължим да се обърне специално внимание на факта, че огромна част от българските граждани са против влизането на България в еврозоната. Затова споделяме, че е добре да има консенсус по темата".

Данчев посочи в предаването "Неделя 150", че трябва да бъде изготвен анализ за плюсовете и минусите от членството в еврозоната, който да стане основа за дебат по темата. 

Депутатът обясни, че БСП поиска оставката на министъра на финансите Владислав Горанов и на правителството заради това, че не дават цялата информация, която е необходима на българските граждани, а и на европейските ни партньори, за вземането на решение за приемането на страна ни в ERM 2. 

По думите на Данчев не може да се говори, че БСП догонва президента Румен Радев с критиките си към правителството, защото още в началото на годината социалистите са внесли вот на недоверие към управляващите, а мотивите им са били сходни с изтъкнатите от Радев при снемането на доверието му от кабинета "Борисов 3".

Шествието, организирано от президента в деня за почит на Левски, беше надпартийно, мирно и спокойно, не е имало политически възгласи, коментира Димитър Данчев и отбеляза, че БСП не одобрява освиркванията по време на речта на кметицата на София Йорданка Фандъкова. "Управляващите трябва сами да дадат отговор на въпроса защо получават такава оценка", заяви той.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Димитър Данчев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия