Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георг Георгиев приветства „историческата“ забрана на Луков марш в София

Георг Георгиев (в средата), доц. Александър Оскар (вдясно) и Тодор Чобанов(ляво) на пресконференция в сградата на МВнР в София.
Снимка: БТА

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев определи като паметно и историческо събитие това, че за първи път от 17 години беше забранен насроченият за вчера Луков марш в София.

Георгиев, който е Национален координатор по антисемитизъм, благодари на всички български институции и партии, заклеймили и предотвратили провеждането на радикалната проява.

Георг Георгиев подчерта, че Външното ни министерство винаги остро и категорично е отхвърляло и осъждало проявите на краен национализъм и ксенофобия, какъвто е Луков марш.

„Ние няма да позволим и продължаващи или други форми на провеждане на такива петнящи репутацията на нашата държава мероприятия. Те нямат място сред нас като наследници на хората преди 76 години, спасили 48 000 свои сънародници-евреи“, каза той.

Заместник-кметът по културата на София Тодор Чобанов също бе категоричен:

„Общината категорично няма да съдейства, да разрешава, да допуска, да толерира каквито и да е събития или активност, която се проявява с черни униформи и факли“.

Александър Оскар - председател на Организацията на българските евреи „Шалом“, също определи вчерашният 22 февруари като знаков ден и припомни неоспорими доказателства от архивите, в които генерал Луков насажда ксенофобията.

„Според генерал Луков и българските национални легиони, всички евреи трябва да бъдат депортирани, а до момента на депортацията те трябва да бъдат изпратени в концлагери. Това ни задължава всеки ден да се борим да не допускаме тази омраза да завладее българското общество“, каза той.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!