Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата обвини двама за замърсяване на р. Юговска с цианиди

| обновено на 23.02.20 в 15:05
Снимка: БГНЕС

Районна прокуратура в Асеновград повдигна обвинение на управителя на „Лъки инвест“ и на отговорника на хвостохранилището за допуснатото замърсяване на река Юговска с цианиди.

Междувременно от министерството на околната среда и водите съобщиха, че анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището показва силно завишени стойности на свободни цианиди.

Двамата обвиняеми са в ареста за 72 часа. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което са обвинени, е затвор от 1 до 5 години и глоба от 5 000 до 30 000 лева.

Разследването на случая продължава.

След засеченото в петък превишаване 20 пъти на допустимите норми на цианиди, вчерашните проби показаха по-високи стойности само при устието на река Юговска - 7 микрограма при норма 5 микрограма.

В другите взети проби от всички 7 пункта по р. Чепеларска и р. Марица не бяха установени концентрации на свободни цианиди.

Пловдивският областен управител Дани Каназирева заяви, че е разговаряла с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, тъй като ведомството е страна по договора с „Лъки инвест“ АД и има контролиращи функции за изпълнението на задълженията на концесионера.

Министър Петкова е разпоредила незабавно извършване на проверка.

Незаконната тръба от хвостохранилището на фирма „Лъки инвест“ АД, както и двете дренажни тръби, посредством които беше допуснато умишлено заустване на производствени води в река Юговска, вече са запушени. Това установи извънредна проверка на екоинспекцията в Смолян.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна