Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Си: Коронавирусът е най-тежката здравна заплаха в комунистически Китай

Китайският президент Си Цзинпин
Снимка: БТА, архив

Президентът на Китай окачестви новият коронавирус като най-тежката спешна здравна заплаха за страната от основаването на народната република през 1949 година. Си Цзинпин призна, че има пропуски в борбата със заразата.

Епидемията от вирусна пневмония, заразила близо 77 000 души в Китай и взела над 2400 жертви, „е криза, голямо изпитание за всички нас“, заяви президентът Си Цзинпин на съвещание с висшите ръководители на страната.

Той каза също, че новото заболяване изглежда е по-трудно за овладяване от острия респираторен синдром през 2002-2003 г., от който която починаха около 650 души.

Китайските власти фактически поставиха под карантина преди месец град Ухан, първоначалното огнище на вируса, с 11-милионно население.

Си Цзинпин призна, че епидемията „неизбежно силно ще се отрази на икономиката и обществото“, но увери, че последиците ще са краткотрайни и ще може да бъдат овладени.

Трийсетина страни и територии са засегнати от коронавируса.

Почина трети пътник от круизния кораб „Даймънд принсес“, който бе поставен под карантина в японското пристанище Йокохама. Има 57 нови случая на заразени пътници.

В Европа над 100 са заразените в Италия, чиито власти предприемат извънредни мерки, като затварят училища и отменят масови прояви. Прекратен бе и карнавалът във Венеция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна