Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Управителят на болницата в Раднево и още двама служители бяха оставени в ареста

Д-р Мая Узунова, управител на общинската болница в Раднево, както и двама други служители бяха оставени за постоянно в ареста. Друга служителка е с наложена мярка "домашен арест". Те са обвинени в длъжностно присвояване, информират от Окръжен съд - Стара Загора.

Окръжна прокуратура - Стара Загора и ДАНС тази седмица започнаха предварителна проверка за злоупотреби в радневската болница "Д-р Д. Чакмаков" след като стана ясно, че няколко човека от техническия персонал, между които главен счетоводител и личен състав, са си разпределяли огромни трудови възнаграждения докато лекари и медицински сестри не са били осигурявани и не са получили заплати за последните три месеца. За една година болницата е натрупала дълг и за над 1 млн.лв. 

По искане на Окръжна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“  спрямо длъжностни лица от МБАЛ „Доктор Димитър Чакмаков“ – гр. Раднево

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Стара Загора е водено  разследване от Сектор “БОП“ – Стара Загора за извършено престъпление - пране на пари, осъществявано от лица, работещи в МБАЛ „Доктор Димитър Чакмаков“ – Раднево. В хода на разследване са събрани доказателства и за извършени други престъпления, а именно безстопанственост и длъжностно присвояване.  В качеството на обвиняеми са привлечени управител на лечебното заведение и още две длъжностни лица - М.С., М.У и М.А., както и служител – С.С., шофьор, за извършено в съучастие помежду им длъжностно присвояване в големи размери в условията на продължавано престъпление  – чл.202 ал.2 т.1 вр. ал.1 вр. чл.20 вр. чл.26 от Наказателния кодекс.

Две от лицата – М.С. и С.С са привлечени като обвиняеми и за извършено в съучастие и в условия на продължавано престъпление - пране на пари - престъпление по чл.253 ал.2 вр. ал.1 вр. чл.20 вр. чл.26 от НК. Едното длъжностно лице – М.У е привлечено и за извършена умишлена безстопанственост в условия на продължавано престъпление – престъпление по чл.219 ал.3 вр. ал.1 вр. чл.26 от НК.

На 23.02.2020 г. по внесено искане на Окръжна прокуратура – Стара Загора, Окръжен съд – Стара Загора взе по отношение на три от обвиняемите лица М.С., М.У. и С.С мерки за неотклонение „задържане под стража“ и по отношение на едно лице – М.А. - мярка за неотклонение „домашен арест“. Определението на съда подлежи на обжалване. 

Разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба – гр. София, като продължава с извършване на активни процесуално – следствени действия.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от