Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Кюстендилско избягват винетките с алтернативни маршрути

Преди години при с. Горно Уйно сложили знак „Винетка“ и за път, по който никога не полаган асфалт.
Снимка: Кирил Фалин

По селата  в Кюстендилско ползват алтернативни маршрути - по черни пътища, и така не плащат за винетка, коментират местни хора. Четири села в Бобошевско например не ползват винетка, за да стигнат до общинския център.

Местни от с. Блажиево, община Бобошево, например ползват маршрут под на АМ „Струма“ до квартал Ценеви и до Дупница, около 10 километра. Иначе титулярният път е по гл. път Е-79, за който непременно трябва винетка.

В дупнишкото с. Дяково пък ползват черен път покрай язовир „Дяково“ до с. Гълъбник, което е в община Радомир.

Черен път има и между с. Тополница и с. Яхиново, Дупнишко.

Кюстендилци казват, че пътуват до с. Граница, без да ползват винетка - просто знаят маршрут, за който това не се изисква.

По черен път можеш да се придвижиш и от някои от селата като Олтоманци за общинския център Трекляно например. Нищо, че преди години при с. Горно Уйно сложили знак „Винетка“ и за път, по който никога не полаган асфалт, казват местните хора.

Няма кой да те спре за проверка по такива алтернативни направления, коментират водачи по селата.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от