Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха изслушванията по делото за екстрадицията на Асандж в САЩ

Основателят на „Уикилийкс“ изложи на риск живота на много хора, заяви адвокатът на американското правителство

| обновено на 24.02.20 в 17:43
Скица от изслушванията в съда, на която Джулиан Асанж е вторият от дясно на втория ред.
Снимка: БТА

Джулиан Асандж е изложил на риск живота на много хора с разпространяването на секретни материали чрез „Уикилийкс“. Това заяви адвокат на американското правителство днес в Лондон по време на първия ден на изслушвания по делото за екстрадиране на Асандж в САЩ.

Асандж е издирван в Америка по 18 обвинения в шпионаж. Изслушванията с аргументи „за“ и „против“ екстрадирането му ще продължат цялата седмица.

В своето встъпително слово в кралския съд в лондонския квартал Уулич адвокатът на американското правителство Джеймс Люис заяви, че с действията си Асандж е помогнал за разкриване на идентичността на информатори, помагали на американците във войните в Ирак и Афганистан.

Тези хора и техните близки са били изложени на риск от изтезания и дори смърт, допълни Люис.

Според американския адвокат „журналистиката не е извинение за престъпна дейност и не дава право да се нарушават законите“.

Привърженици на Асандж протестират пред съда срещу евентуалното му екстрадиране.

Асандж е издирван по 18 обвинения в заговор за проникване в компютри на правителството и шпионаж. По-конкретно той е обвинен в конспирация с бившата анализаторка на американското разузнаване Челси Манинг за проникването в компютър на Пентагона и достъп до изключително секретни документи и военни комюникета от Ирак и Афганистан.

Ако Асандж бъде признат за виновен, го грози затвор от 175 години.

48-годишният Асандж пристигна тази сутрин в съда гладко избръснат в синьо-сив костюм и потвърди името си и датата си на раждане.

Стотина негови привърженици се бяха събрали пред съда за да протестират срещу евентуалното му екстрадиране.

Адвокатите на Асандж ще могат да изложат техния случай по делото утре, като се очаква да изложат тезата, че екстрадирането на Асандж е заплаха за свободата на словото. Очаква се и да бъде призован и свидетел, който да потвърди, че американският президент Доналд Тръмп е предложил да помилва Асандж, ако заяви, че Русия не е замесена в публикациите на „Уикилийкс“ на мейли на Демократическата партия, които се отразиха на президентската кампания на Хилъри Клинтън през 2016 г.

Адвокатката Дженифър Робинсън и Балтасар Гарсон - известен бивш испански съдия, които са част от защитата на Асанж.

Основателят на „Уикилийкс“ в момента излежава 50-седмична присъда в лондонския затвор „Белмарш“ за нарушаване на условията при пускането му под гаранция.

Асандж се укри в еквадорското посолство в Лондон през 2012 година, за да избегне екстрадиране в Швеция по обвинения в сексуално насилие, които по-късно бяха снети от шведските власти.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна