Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници на Каварна върнаха спорната точка за такса на медиите

Скандалното предложение бе гласувано като част от правилника за работа на общинските съветници

| обновено на 24.02.20 в 17:14
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници на Каварна върнаха за ново обсъждане правилника си заради спорната точка, според която медиите трябва да заплащат такса за отразяването на заседанията му.

Вносителят на предложението за платено присъствие на журналистите Красимир Кръстев влезе в задочен спор с областния управител на Добрич заради заповедта за връщане на решението им. Според него то не противоречи нито на Закона за местното самоуправление и местната администрация, нито на Закона за радиото и телевизията.

Общинският съветник Красимир Кръстев заяви, че за отмяната на решението на Общинския съвет на Каварна е бил упражнен натиск върху областния управител Красимир Кирилов, след което собствениците на медии са решили да се съюзят срещу въвеждането на такса за журналистите.

Въпреки това при гласуването с 15 „за“ и 1 „против“ общинските съветници върнаха за ново обсъждане своя правилник.

Според председателя на Общинския съвет Йордан Стоянов ситуацията, създадена от спорната точка, е поучителна за всичките му колеги, както и за него.

Дефицитът в общинския бюджет е около 3,5 млн. лева

Финансовото състояние не е цветущо, потвърди пред БНР председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов и напомни, че дефицитът в общинския бюджет е около 3,5 млн. лева. От тях 1,5 млн. лева са неразплатени задължения по фактури към доставчици.

„В общинския бюджет има една дупка, която не е нещо фатално, с което не можем да се справим“, коментира Стоянов в предаването "Преди всички".

„Иновативното“ предложение да се събира такса от журналистите било вкарано в правилника за работа на Общинския съвет, след като е минало през комисия и има нейно становище, обясни Стоянов.

Фиксирана такса за присъствието на журналисти не е приемана, категоричен е обаче той.

„Такава такса никога не е съществувала, никога не е работила. Нямаше и изглед да проработи такава такса.“

Областната управа определи текста като незаконосъобразен.

Още детайли по казуса чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна